Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо хората с кръвна група 0 се заразяват по-рядко с Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейски лекари и молекулярни биолози проведоха мащабен генетичен анализ сред почти две хиляди носители на новия коронавирус и откриха мутация, която прави хората с кръвна група А по-уязвими на SARS-CoV-2, съобщава БТА, като цитира ТАСС.

Данните от проучването са в електронната библиотека bioRxiv, където се публикуват препринт изследвания, чиято верификация предстои .

Още в средата на март тази година китайски лекари забелязаха, че вероятността от заразяване с новия коронавирус зависи не само от възрастта, от наличието на хипертония или диабет, но и от кръвната група.

Наблюденията им показаха, че хората от втора кръвна група (А) попадат в болница с Covid-19 по-често от останалите жители на Китай. В същото време носителите на първа кръвна група (0) се заразяват с новия коронавирус тридесет на сто по-рядко.


Авторите на новото проучване смятат, че са успели да открият генетичната причина за разликата във възприемчивостта към Covid-19 на хората с различни кръвни групи.

Учените, провели новото изследване  - голям екип европейски лекари и биолози под ръководството на проф. Андре Франке от университета в Кил, Германия, пишат:

"Наши колеги вече откриха доказателства за това, че кръвната група влияе върху вероятността от заразяване с вируса. Опитите ни потвърждават това и сочат, че първа кръвна група намалява опасността от зараза с новия коронавирус, а втората я увеличава. Това вероятно произтича от факта, че свързаните с нея мутации повишават кръвосъсирването".

Изследването е най-мащабното генетично проучване на 1980 инфектирани с новия коронавирус, лекувани в седем болници в Италия и Испания от тежка форма на Covid-19.

Учените проверили влиянието на над осем милиона и петстотин хиляди вариации в структурата на гените на вероятността от развитие и характера на протичането на Covid-19.

Оказало се, че на вероятността от заразяване и на начина на протичане на заболяването най-много влияят две мутации, едната от които била в третата хромозома, а другата - в деветата хромозома.

Първата повишава 1,77 пъти вероятността от развитие на тежка форма на Covid-19, а втората увеличава 1,32 пъти вероятността от зараза с новия коронавирус.

Първата мутация е в гена 2SLC6A0 , а втората - в тази част от генома, която определя кръвната група. Генът SLC6A20 е пряко свързан с работата на рецепторите ACE2, които коронавирусът използва, за да проникне в клетките. Втората мутация обикновено води до повишено кръвосъсирване, което е характерно на втора кръвна група (или А).

Франке и колегите му подчертават, че откритието им обяснява и защо имунитетът на хората реагира по съвършено различен начин, независимо от сходството във възрастта и общото здравословно състояние.

Съществуването на такива генетични различия трябва да се отчита и при профилактиката и хоспитализацията на болните, смятат учените. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!