Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 зрелостници в Босилеград се явяват на задължителна тристепенна матура

2
Снимка: Кирил Фалин

50 зрелостници, завършващи единствената гимназия в Босилеград, се явяват на задължителна матура, която е в 3 тура, а първият мина на 3 юни, каза за Националното радио директорът на учебното заведение Владимир Григоров.

11 от абитуриентите, които през цялото време са се обучавали на майчиния български език, писали по тема по Български език и литература, добави той.

На първия тур се пише по тема на български или на сръбски език, поясни директорът на гимназията Владимир Григоров:

"Първата част е сръбски или български. Паралелката на български пише работа на български, паралелката на сръбски - на сръбски. 11 души завършиха в българската паралелка. Учениците получават четири теми, от които избират една".

Как ще продължи матурата за възпитаниците на Босилеградската гимназия.

"Втората част е утре. Избира се един предмет - или чужд език, или математика. Всички са избрали чужд език - някои английски, някои руски. Последното е пред комисия - домашната работа. В повече стаи работим, по-малко деца са в една стая, миналата година една паралелка беше в една стая, даже и повече можеха да бъдат в една стая. Обаче сега заради короната по 10 ученика максимално са в една класна стая. С маски, с дезинфектанти".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна