Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова проверка на строителния контрол започва на плажа Алепу

Прокуратура разпореди ДНСК да провери строежа на Алепу

| обновено на 05.06.20 в 08:05
Алепу, 2020
Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура е разпоредила проверка на укрепването на свлачището на плажа Алепу край Созопол. Това съобщи за програма "Хоризонт" на БНР началникът на ДНСК арх. Иван Несторов.

Обектът на плажа няма да бъде въвеждан в експлоатация, ако се окаже, че няма да е брегоукрепително съоръжение, каза за БНР Несторов, като обясни, че в правомощията на строителния контрол е да установи дали има отклонения от одобрения проект:

"Когато дойде време за приемателна комисия, се прави оглед на обекта и, ако тези обеми са със сменена функция - тоест вече представляват стаи, складове или нещо друго, тогава обектът няма да е въведен в експлоатация… Те трябва да бъдат неизползвами помещения, тоест – те са част от конструкцията, която изпълнява ролята на брегоукрепване", посочи арх. Несторов пред Националното радио.

Докладът от проверката трябва да бъде готов до 7 дни.

По документи мащабната постройка на Алепу е укрепителна стена на свлачище. Приликата с новострояща се сграда обаче предизвика обществено недоволство. По думите на арх. Несторов още от миналата година е спряно строителството на хотелския комплекс, който трябва да бъде 6 метра навътре от плажната ивица и не е подновявано.

Екип от София е на място, за да провери обекта в 7-дневен срок по изискване на прокуратурата. 

Оценките за вида изгражданото съоръжение в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж, досега сериозно се разминаха.

Става въпрос за брегоукрепително съоръжение, а не за хотел, е заключението на съвместната проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени