Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Пътечките към висшите етажи на властта трябва да се проверяват

Иван Брегов
Снимка: БГНЕС

„Трябва да бъдат проверявани абсолютно всички факти, които обвиняем представя пред българското обвинение и ако те водят пътечки към лица от висшите етажи на властта, това също следва да бъде проверено.“ Това заяви пред "Хоризонт" Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика относно комиксите и материалите, които  Васил Божков публикува във Фейсбук.

В модела, който е приет за нашата прокуратура, тя се  явява едно продължение на изпълнителната власт - като орган, който следва да изпълнява наказателния закон и политика, без обаче да се отчита пред обществото за своите успехи и неуспехи“, коментира Брегов и допълни:

„Не изгради ли властта една паралелна съдебна система в лицето на специализираните съдилища и прокуратура? Една система, която да обслужва изцяло властта и която иззе от компетентност редица дела, които се разглеждаха в Софийския градски съд, за да може да ги даде на съда и прокуратурата, които допускат една политическа услужливост.“

Иван Брегов анализира и избора на граждански организации, които да влязат в Съвета за координация и сътрудничество за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона.

Този съвет сам по себе си е доста странен - конструкцията е такава, че изпълнителната власт ще наблюдава сама себе си добре ли се справя със задълженията си, посочи той.

В този съвет броят, числеността на лицата от изпълнителната власт е по-голям от този на фигурите от съдебната власт и гражданския сектор и ще служи като инструмент, за да убеди европейските партньори, че има някакъв, макар и незначителен механизъм, който на местно ниво да следи как стоят нещата, смята Иван Брегов.

Авторитетът и на Българския институт за правни инициативи, и на БТПП е доказан през годините, каза още Брегов. Изборът на двете организации бе отменен с мотиви за слаба надпревара по време на процедурата. Има насрочена нова процедура.

От гледна точка на своята организация Иван Брегов изтъкна, че не са кандидатствали за този съвет, защото са изгубили „и формалното доверие“ да участват в каквито и да е съвети на този етап, защото аргументираното им мнение не се отчита по никакъв начин.

С брутални, но не правни аргументи досега е било гласувано срещу професионално изразени становища на досегашните съвети, уточни Брегов, който попита още  дали слабата надпревара между организациите не е индикатор за „ниско доверие към Министерството на правосъдието и начина, по който се води цялата законодателна политика“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна