Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" планира среща в събота, за да обсъди намаляването на петролните добиви

Петролните фючърси поскъват с над 1% в очакване на срещата на водещите производители

Снимка: БНР

Петролните фючърси поскъпват с над 1% след серия информации, че Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, начело с Русия, ще проведат видеоконферентна среща във формата "ОПЕК +" този уикенд - най-вероятно в събота.

На срещата ще се обсъжда дали да бъде удължено настоящото споразумение за съвместно съкращаване на петролните добиви с 9,7 млрд. барела на ден, което е в сила през месеците май и юни.

Преди време се заговори за подобна среща още този четвъртък (4-и юни), но само ако Ирак и някои други водещи петролни производители се съгласят на удължаване на настоящото споразумение в рамките на "ОПЕК +".

Според различни информации, Саудитска Арабия и Русия, две от най-големите петролни производителки в света, желаят сегашното съкращаване на добивите с 9,7 млн. барела дневно да бъде валидно и през юли.

Ако обаче не се стигне до подобно съгласие, според сега действащото споразумение страните от "ОЕПК +" трябва от 1-ви юли да започнат да съкращават тяхното производство не с 9,7 млн. барела, а със 7,7 млн. барела на ден.

В очакване на срещата на "ОПЕК +", фючърсите на петрола Брент с доставка през август поскъпват с 1,8% към $40,70 за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юли - с 1,25% към $37,90 за барел.

В рамките на настоящата седмица петролът Брент поскъпва с около 15%, докато американският WTI - около 6%, което вероятно ще се окаже възходящо движение на петролните цени за шеста поредна седмица.

Солидното поскъпване през последните седмици се дължи както на съкращаване на производството, така и на признаци за подобряване на търсенето на  горива, тъй като страните по цял свят започват да облекчават карантинните мерки, които бяха наложили, за да предотвратят разпространението на коронавируса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна