Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без брифинг на Щаба, объркване с информационната система за Covid-19 у нас

35 нови случая на коронавируса за ден у нас, 68 оздравели, няма починали

| обновено на 05.06.20 в 14:35
Жени Начева и представители на „Информационно обслужване“ дадоха брифинг в Министерството на здравеопазването във връзка с Националната информационна система за Covid-19.
Снимка: БГНЕС

С фалстарт започна новият начин на оповестяване на данните във връзка се eпидемията от коронавирус. От днес институции, граждани и медии трябваше да получават информацията за хода на заболеваемостта от националната информационна система. Тази сутрин обаче числата  в системата бяха противоречиви. Наложи се от Министерството на здравеопазването да дадат обяснения за причините.

Право да въвеждат данни от началото на април имат 77 болници и 144 лаборатории страната. Оказа се обаче, че в числата има разминавания.

Заместник-министър Жени Начева обясни това с липса на опит:

„Подложени на напрежението и отговорността да лекуват първо пациентите и да намерят начин и подход за това как да спасят техните животи, а не да отразят конкретния резултат и конкретното число точно в момента на неговото случване“.

Новите случаи на Covid-19 през последното денонощие са 35, починали няма. За последните 24 часа са направени 1276 теста. В болници са 149 души, оздравелите за деня са 68. Оказа се обаче, че 10 починали пациенти в периода от началото на април до началото на месец май,  изобщо не са били вписани в общия брой на жертвите на коронавируса.

Пропуските са от столични болници, които са били най-натоварени, обясни проф. Тодор Кантарджиев:

„Те са правили грешка с един-два случая - да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта, а след изясняване на лабораторния резултат, което е ставало на следващ или по-следващия ден - от там е разликата“.

От здравното министерство отчетоха като грешка това, че не са обобщили информацията тази сутрин, за да я предоставят на медиите и да не се допускат интерпретации на данните от системата.

Заместник-министър Жени Начева обяви, че всички пропуски вече са попълнени:

,,За заден период няма информация, която да е пропусната и да не е въведена в системата към момента от което и да е от тези 77 лечебни заведения и 144 лаборатории“.

Занапред данните ще се обобщават в 0 часа за предходното денонощие. Подробностите за хода на епидемията са общодостъпни на информационната платформа коронавирус.бг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна