Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестват 200 работници в цех в Доспат

Няма да налагат пълна карантина в община Сърница

| обновено на 05.06.20 в 13:14

Няма основание за налагане на твърди ограничителни мерки в община Сърница във връзка установените случаи на Covid-19, каза на пресконференция днес в Пазарджик главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той проведе работна среща с Областния кризисен щаб, в която чрез видеоконферентна връзка е участвал и кметът на Сърница Неби Бозов.


По думите на доц. Кунчев, в родопската община няма нищо необичайно спрямо други подобни клъстери на заболяването. Той прогнозира, че до десет дни ситуацията ще бъде напълно овладяна и ще се предотврати евентуално разсрастване на броя на заболелите.

Общо 14 са положителните проби до момента, като до края на деня се очаква да излязат още около 50. На този етап няма хора с изявена клинична картина, с риск за здравето или живота им, уточни главният държавен здравен инспектор.

Трима общински служители са с положителни проби, а останалите, включително и кметът Неби Бозов - са с отрицателни резултати и не са под карантина. Общината ще отвори врати в понеделник, след като се направи и допълнителна дезинфекция.

Доц.Кунчев призова имамите в общината да ограничат в следващите две седмици присъствието на много хора в молитвените домове. Той апелира и към хората, избрали Сърница като място за отдих и туризъм, да отложат планираните си посещения за по-късен период. 

За коронавирус се изследват всички около 200 работници в цех в  Доспат, от които 48 са от Сърница, а останалите са от областите Смолян и Благоевград. Той не изключи възможността да има нови открити случаи на заболяването. 

Доц.Кунчев каза още, че от утре Министерство на здравеопазването ще излиза със сутрешен бюлетин в 8.00 часа с точни обобщени данни, сързани с COVID 19 в страната. 

На пресконференцията бе съобщено, че от утре Инфекциозното отделение на МБАЛ- Пазарджик възстановява нормално дейността си след карантината. Няма новозаразени медицински лица, уточни директорът на РЗИ -Пазарджик д-р Фани Петрова. Няма и нови случаи на заразяване на работници от фирмата за производство на авточасти в Пазарджик.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия