Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпада забраната за излизане от домовете в Турция в събота и неделя

Снимка: БТА

Забраната за излизане от домовете в 15 области в Турция през събота и неделя беше отменена от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган. Той съобщи за решението си в "Туитър".

Вчера около полунощ вътрешното министерство обяви заповед със забраната. На пресконференция в сряда здравният министър Фахреттин Коджа заяви, че научният съвет към здравното министерство не е предложил ново въвеждане на забраната за излизане на улицата.

Първата забрана за напускане на домовете през почивните дни, целяща ограничаване на разпространението на корона вируса, беше издадена преди уикенда на 11-12 април и предизвика струпване на големи групи хора, които се запасяваха с продукти в последния момент. Това доведе до оставката на вътрешния министър Сюлейман Сойлу за няколко часа, но тя не беше приета от президента Ердоган.

Забраната първоначално беше въведена във всички 30 големи общини в Турция с население над 750 000 души, както и в град Зонгулдак, където заради въгледобивните мини и ТЕЦ-ове броят на хората с белодробни заболявания е висок, но постепенно отпадна за 16 области.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна