Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърка в Мадагаскар излетя от поста заради чай от пелин

Снимка: Архив

Министърката на образованието на Мадагаскар Риджасоа Андриманана подаде оставка, след като обяви, че ще купи сладки на студентите, за да отмият „горчивия вкус“ от чая от пелин, който президентът страната твърди, че е лек срещу коронавирус.

Андриманана по-рано заяви, че ще поръча сладки на стойност 2,2 милиона долара, които ще вървят заедно с отварата, за която експертите предупреждават, че е безполезна в борбата срещу коронавируса, съобщи "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Тя каза, че сладките трябва да отмият горчивия вкус на напитката, която президентът Андри Ражоелина възнамерява да изнесе до страни от Източна Африка чак до Гвинея-Бисау в Западна Африка, заявявайки, че „зеленото злато на Мадагаскар“ ще „промени историята“.

Президентът рекламира чая като мощно лекарство срещу Covid-19, за което обаче няма научни доказателства.

Напитката, която е наречена „Covid-Organics“, е извлечена от артемизия - растение с доказана употреба при лечение на малария, и други местни билки. Екваториална Гвинея също е получила партида чай, след като лидерът на Мадагаскар Андри Ражоелина го популяризира като потенциално лечение.

СЗО обаче обяви, че ефектите на билковия чай върху коронавируса не са изследвани.

В самия Мадагаскар, Националната медицинска академия също поставя под съмнение качествата на продукта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени