Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията майка на "Бритиш Еъруейз" планира да оспорва 14-дневната британска карантина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консорциумът International Consolidated Airlines Group (IAG), който е собственик на авиопревозвачите British Airways и Iberia, възнамерява да предприеме правни действия срещу заповедта на британското правителство, чрез която се налага 14-дневна задължителна карантина за всички пътници, пристигащи по въздух в Обединеното кралство, заяви в петък изпълнителният директор на компанията Уили Уолш.

"Смятаме, че това е нерационално. Смятаме, че е непропорционално и обмисляме правно оспорване на това законодателство", посочи Уолш пред телевизия SkyNews, предупреждавайки, че това правителствено решение може да съсипе плановете на "Бритиш Еъруейз" отново да започне да лети през юли.

Британският национален превозвач изпадна в сериозни затруднения сред предизвиканото от коронавируса рязко намаляване и дори спиране на пътуванията със самолет. Това принуди компанията да съкрати 12 000 работни места в края на април в опит да овладее негативното въздействие на пандемията.

Въпреки това ръководството на IAG изтъкна миналия месец, че "Бритиш Еъруейз" е в състояние да преживее кризата без да се налага да бъде спасявана от държавата.

Вчера най-големият британски въздушен превозвач отказа да участва в среща с министъра на вътрешните работи Прити Пател за обсъждане на плановете на правителството за налагане на задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в Обединеното кралство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна