Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Снимка: БТА

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София.
В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си.

Подробна информация за използваните препарати е качена на страницата на Инспектората, като гражданите могат да бъдат насочени и към фирмите, които извършват дейността на територията на Столичната община.

По думите на Георгиева рискове могат да се появят от невъзможността от качествена дезинфекция, когато не са преместени автомобили  при миене на съответната улица.

Директорът на Столичния инспекторат поясни, че домакинствата, които разполагат с кофи за битов отпадък за индивидуален имот, също могат да ги хигиенизират, ако пожелаят, разбира се използвайки препарати, които не вредят на хора и животни.

Честотата на дезинфекцията в Самоков зависи от обекта и от повърхностите, които се докосват повече, съобщи пред Радио София Милена Йорданова, регионален мениджър на фирмата, която обслужва общината.

Местата, където има голямо струпване на хора, е препоръчително да се провежда дезинфекция два пъти на ден, независимо дали върлува вирус или не. За контейнерите за смет ангажиментът е на съответните фирми. Препаратите се съобразяват с материала на третираната повърхност.

Излизането на разходка с домашен любимец не е опасно след дезинфекция. Изчакване за използване на зелени площи се налага при пръскане срещу кърлежи и бълхи, но тогава се поставят предупредителни табели, уточни Милена Йорданова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!