Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улица край Белия Дом вече се нарича Black Lives Matter Plaza

Във Вашингтон се очаква най-голямата демонстрация срещу полицейската жестокост

| обновено на 06.06.20 в 15:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В САЩ за 11-а поредна нощ продължават протестите, последвали смъртта на Джордж Флойд - невъоръжен афроамериканец, който загина по време на арест в Минеаполис. В Ню Йорк демонстранти отново нарушиха полицейския час, арестувани са 18 души.

Демонстранти се събраха и тази нощ в парка до Белия дом във Вашингтон, а през деня в американската столица се очаква многохилядна демонстрация. 

Вашингтон осъмва със затворени за автомобилите улици в очакване на хиляди протестиращи, които за да се включат в пореден протест срещу полицейското насилие.

Протести във Вашингтон имаше всеки ден и повечето от тях бяха мирни - млади хора организираха шествия между Белия дом и Капитолия и паметника на Линкълн. Очаква се в днешната демонстрация да участват много повече хора - между 100 000 и 200 000.

Улици в централната част на града бяха затворени за автомобилен трафик още в шест сутринта и сега властите са в очакване за постепенното струпване на хора.

Шефът на полицията на Окръг Колумбия Питър Нюшъм заяви, че очаква да види най-големите демонстрации до този етап като също каза, че очаква тези протести да продължават да са мирни, както са били през изминалите няколко дни.

В американската столица  от вторник насам не е имало арестувани по време на протести за расова справедливост и против полицейската бруталност. По-рано кметът Мюриел Баузър прекрати комендантския час, но мярката може да бъде наложена отново.

В писмо до президента Тръмп Баузър поиска изтегляне на военното присъствие от столицата, след като по-рано беше изпратена военна полиция в отговор на протестите. Военизираната ответна реакция доведе до остри критики с довода, че така ситуацията се влошава.

Междувременно в знак на солидарност с протестиращите в петък Баузър преименува улица в близост до Белия Дом като я нарече Black Lives Matter Plaza.

Именно там в следобедните часове в отсъствие на гвардейци и федерална полиция стотици, сред които танцьори и просто празнуващи хора на фона на музика създадоха фестивална атмосфера.

Експерти смятат, че протестите след смъртта на Джордж Флойд са едни от най-мащабните в американската история, като те успяват да достигнат и дори до малки градчета с население от предимно бели жители, отбелязва кореспондентът на БНР в САЩ.


Демонстрациите на американци срещу полицейското насилие срещат подкрепа на все повече места по света. Такива прояви имаше през последното денонощие в Австралия, Япония, Южна Корея и Тайланд.

В много градове в Австралия десетки хиляди хора излязоха по улиците не само, за да подкрепят протестите срещу смъртта на Флойд, но и за да насочат вниманието към отношението на австралийската полиция срещу аборигените.

Протести се проведоха и в Токио, където гневът беше провокиран и заради лошо полицейско отношение към кюрд, който живее в Япония.

В Европа - протести са планирани за днес в Лондон, Берлин, Варшава, Неапол, Флоренция. Парижката полиция забрани демонстрациите заради смъртта на Джордж Флойд, позовавайки се на противоепидемичните мерки.

Същевременно беше съобщено, че полицията в  американския град Минеаполис няма повече да използва методи за задържане с притискане на  артерии, като това, което направи полицаят, причинил смъртта на Джордж Флойд миналия месец.

Това е решение на градския съвет в Минеаполис.  Губернаторът на Калифорния заяви, че слага край на обучението в подобни техники.

Полицаят Дерек Човин и тримата му колеги, наблюдавали как той притиска врата на Флойд, са обвинени в убийство. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна