Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два протеста в София: Против задължителните ваксини и 5G мрежата

Пред Министерския съвет се провежде протест за отпадане на задължителния характер на ваксините в България. Организатори са Български родителски централен комитет и родители на пострадали от ваксини деца.
Снимка: БГНЕС

На протест пред Министерския съвет родители поискаха право на свободен избор при ваксинирането на децата си. Акцията беше организирана във Фейсбук.

Протестиращите настояват да има регистър на пострадалите от ваксини и специален фонд за обезщетението им.

Когато има риск, трябва да има избор, заявиха Людмила Дукова и Христо Лафчиев от Български родителски централен комитет:

„Ваксинирането е спасило много животи през годините, през векове на практика, откакто е открита ваксината, но е спасила много животи, защото хората, които са ги изобретявали, първо са пробвали върху себе си и след това върху свои близки, и са гледали в очите хората, които ваксинират.

И са носели отговорност за това, а хората, дето са се подлагали на ваксиниране, са го правили доброволно, с много скъпи жертви, по тоя начин се е развило. Сега е обратното. Сега някой някъде бълва ваксини, които трябва да се употребят, така както се бълват оръжия  и някъде трябва да има война".

"Тук сме да протестираме не против ваксинирането изобщо. Ваксините са важен метод за превантивно лечение, но ние сме против това ваксините да са задължителни, и второто важно нещо, срещу което ние сме против е те да се бият безотговорно - без тестове за алергични реакции, без да се отчита, че определени деца са много по-чувствителни към вливания в кръвта, каквито и да е, от други".

И още един протест имаше в столицата днес - само няколко души се събраха пред Народното събрание срещу въвеждането на 5G-технологията в България. Организатор на акцията беше Национална гражданска инициатива "Стоп 5G в България".

На площад „Народно събрание“ имаше протест на Националната гражданска инициатива

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна