Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп нареди санкции за разследващи US военни престъпления в Афганистан

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да се налагат санкции срещу представители на Международния наказателен съд и други лица, участващи в разследване за извършване на военни престъпление в Афганистан от американски военни, предаде Ройтерс.

„Действията на Международния наказателен съд (МНС) са атака срещу правата на американския народ и заплашват да нарушат националния ни суверенитет“, се посочва в изявление на Белия дом.

Ройтерс цитира висш представител от администрацията на Тръмп, според когото натиск да за разследването на МНС оказва организация със съмнителна почтеност, като и че Русия има роля в тези действия.

Заповедта на Тръмп дава права на държавния секретар Майк Помпейо, в консултация с финансовия министър Стивън Мнучин, да блокират активи в САЩ на служители на МНС, участващи в разследването. Позволява и да не се издават визи за САЩ на тези лица и техните семейства.

Тръмп отдавна отправя нападки към базирания в Хага МНС, създаден да разследва и наказва извършители на военните престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството. Той има юрисдикция, ако държава членка, няма възможност или не иска да разследва сама тези престъпления.

Афганистан е член на МНС, но Кабул твърди, че военните престъпления трябва да бъдат разследвани на територията на страната.

САЩ не са страна по договора за създаването на МНС, влязъл в сила през 2002 г. Администрацията на Тръмп наложи ограничения и други санкции на работещи в МНС преди година.

МНС реши да започне разследване, след като проверката на прокуратурата през 2017 г. установи, че има обосновани предположения за извършването на военни престъпления в Афганистан и съдът има юрисдикция за тях.

Представител на администрацията каза, че заповедта за санкции на Тръмп се отнася за всяко физическо лице, участващо в усилия на МНС за разследване на американски персонал без съгласието на САЩ.

Прокурорът на МНС Фату Бенсуда иска да бъдат разследвани възможни престъпления, извършени в периода 2003-2014 г., включително масови убийства на цивилни от талибаните, както и твърдения за измъчване на затворници от афганистанските власти, както и в по-малка степен от сили на САЩ и ЦРУ.

Фату Бенсуда

„Имаме основания да смятаме, че има корупция и лошо ръководство на високи нива в прокуратурата на МНС, които поставят под въпрос обективността на такова разследване на американски персонал. Безпокоим се, че Русия може да е манипулирала МНС, като окуражава такива твърдения за американски персонал“, казал представителят на администрацията на Тръмп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени