Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп нападна Фед след вчерашния брутален спад на Уолстрийт

Доналд Тръмп критикува остро Федералния резерв на САЩ само ден, след като управителят на централната банка Джером Пауъл представи мрачни икономически прогнози, отбелязвайки, че предстои "дълъг път" на възстановяване от коронавирусната пандемия, което допринесе за брутален спад на пазарите на акции на Уолстрийт по време на търговията в четвъртък.

"Федералният резерв греши толкова често. Виждам данните, които са МНОГО по-добри, отколкото ги виждат те. Ще имаме много добро трето тримесечие, страхотно четвърто тримесечие и една от най-добрите ни години през 2021-ва", написа Тръмп в Туитър, макар и без директно да визира Джером Пауъл.

"Скоро също така ще имаме ваксина и терапевтици/лекарства. Това е моето мнение. Гледайте!", допълни той в посланието си чрез Туитър.

Изявлението му дойде, след като в четвъртък основните борсови индекси на "Уолстрийт" се сринаха с над 5%, отбелязвайки най-драматичен дневен спад от 15-и март насам. Този брутален спад беше в резултат на изявление на Фед след края на редовното заседание в сряда и след увеличаване на случаите на заразени с Covid-19 в близо 20 американски щата в резултат на рестартиране на икономиката и разхлабване на противоепидемичните мерки през последните седмици.

Федералният резерв прогнозира, че американската икономика ще се сви с 6,5% през 2020 г. преди да нарасне с 5% през 2021 година, като председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че спадът на брутния вътрешен продукт на САЩ през второто тримесечие вероятно ще бъде рекордно голям, а безработицата ще остане през настоящата година в "историческо високи нива" от 9,3 на сто.

Доналд Тръмп и Джером Пауъл

Той също така предупреди, че предстои "дълъг път" на възстановяване на икономиката от щетите, причинени от коронавирусната пандемия и че е "очевидно", че потенциална втора вълна от пандемията Covid-19 може да задуши това икономическо възстановяване.

В същото врем броят на коронавирусните инфекции в САЩ премина двата милиона, а над 112 хиляди американци починаха в следствие на заразата, според университета "Джонс Хопкинс". Въпреки, че в някои градове и щати са регистрирани по-малко случаи, осредненият седемдневен брой на случите през последните две седмици продължава да нарастват в повече от 20 американски щата, което накара инвеститорите отново да се притесняват от възможна втора вълна на епидемията, точно когато бизнес активността започна да се възобновява.

Всички това провокира брутален спад на фондовите борси на Уолстрийт като и трите основни индекса на Уолстрийт отбелязаха в четвъртък най-силен спад в рамките на една сесия на търговия от 16-и март насам.

Индексът на сините чипове DJIA се срина в четвъртък с 1861,82 пункта (спад с цели 6,89%), а широкият индекс S&P500 падна с 5,89%, като само акциите на една единствена компании от 500-те, влизащи в този индекс, приключи търговията на позитивна територия, а именно акциите на Kroger Co., които поскъпнаха с 0,39%. И двата индекса приключи вчерашната търговия в най-ниски нива от 26-и май.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък загуби 5,26%, падайки до 9492,72 пункта (най-ниско ниво от 29-и май) само ден, след като успя да удари нов исторически връх над важната психологическа бариера от 10 000 пункта (рекорден връх в 10 086,89 пункта от 10-и юни).

Междувременно фючърсите на американските фондови индекси на днешната извънборсова търговия опитват да парират част от драматичните загуби, нараствайки с около 1%. Към 09:45ч. българско време фючърсите на DJIA се повишават с близо 300 пункта (с 1,15%), на S&P500 - с 1,09% и на Nasdaq100 - с 1,04%.

Графика на фондовия индекс S&P500

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени