Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Сценарий за дестабилизация, целящ и смачкване на обвинението

2
Главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Опит за дестабилизация на страната и предизвикване на предсрочни парламентарни избори вижда главният прокурор Иван Гешев в изтеклите записи и снимки, свързвани с премиера Борисов.

По думите на Гешев дългосрочната цел на този сценарий са законодателни промени, свързани с държавното обвинение.

Зад сценария стояли засегнати от разследванията на прокуратурата - хора с медии и обвинения, които по думите на Гешев могат да си позволят всичко.

Това била естествена защитна стратегия и било напълно логично прокуратурата и други институции да бъдат подложени на подобен натиск:

„Дестабилизиране на държавата, избори, политическа конфигурация, която устройва обвиняемия Божков, подсъдимия Цветан Василев, подсъдимия Прокопиев, подсъдимия Огнян Донев и един куп други подсъдими. Която да им върши работа за съответни законодателни промени и за унищожаване на българската прокуратура. Това е крайната цел, която минава през нов политически проект, нова политическа конфигурация – същото, което правеше Цветан Василев“.

Дали са били незаконни или пък монтирани, както и за проверка на съдържанието на записите, за които се твърди, че говори премиерът, включително и за самия Гешев, щял да реши съответният прокурор от Софийската градска прокуратура.

Дали до прокурор ще стигнат и снимките от резиденцията на премиера обвинител номер едно не знаел, защото бил главен прокурор, а преценката ще е на компетентния редови прокурор.

По принцип обаче: „Ако се констатират някакви данни или доказателства за извършено престъпление, за който и да е български гражданин  - дали е премиерът, дали е президентът, дали е някой олигарх, както и министри, които бяха в ареста, прокуратурата не се притеснява да предприема действията, които са в съответствие със закона“, каза главният прокурор Иван Гешев.

По-рано днес стана ясно, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка във връзка с разпространен в медиите запис, в който се предполага, че се чува гласът на премиера Бойко Борисов. Проверява се дали става въпрос за незаконно използване на специални разузнавателни средства или за монтаж на записа с технически средства, посочи главният прокурор.

Днес се проведе заседание на парламентарната комисия по правни въпроси. На заседанието присъстваха министърът на правосъдието Данаил Кирилов, главният прокурор Иван Гешев, председателят на ВКС Лозан Панов, председателят на ВАС Георги Чолаков, представляващият ВСС Боян Магдалинчев и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени