Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция осъди чичото на Асад на 4 години затвор

Рифаат ал Асад през 2005 г.
Снимка: БТА

Чичото на сирийския президент Башар ал Асад - Рифаат ал Асад, беше осъден от съд в Париж на 4 години затвор за измама при придобиване на имущество, защото е закупил имоти във Франция за 90 милиона евро, използвайки присвоени сирийски държавни средства, предаде БТА.

82-годишният Рифаат не присъстваше от заседанието и беше представен от адвокатите си. Той е признат за виновен в организирано присвояване на сирийски държавни средства между 1996 и 2016 г. Имотите му във Франция, сред които и две кооперации в едни от хубавите парижки квартали, около 40 апартамента и замък, бяха конфискувани, както и имение в Лондон на стойност 29 милиона евро, съобщи Франс прес

Рифаат ал Асад е бивш военен командир, ръководил елитните сили на сирийската вътрешна сигурност и смятан за отговорен за потушаването на ислямистки бунт през 1982 г. срещу тогавашния президент на Сирия и негов брат Хафез ал Асад, при което са убити хиляди сирийци.

След неуспешен опит за преврат срещу брат му Хафез ал Асад, Рифаат напуска Сирия през 1984 г. и заживява в Швейцария, а после във Франция. При това изгнаничество е придружаван от семейството и  от около 200 верни хора.

Днес Рифаат се представя като противник на племенника си Башар ал Асад.

Рифаат ал Асад, който има разрешително за пребиваване във Великобритания, е начело на истинска империя от недвижими имоти в Европа, оценявана на около 800 милиона евро. Той не е имал никакво семейно богатство в Сирия и тази империя макар и късно породи подозрения.

Имотите на Рифаат се намират основно в Испания, но също и във Франция и Великобритания.

Адвокатите на Рифаат ал Асад казаха, че съдебното решение не се основава на никакъв обективен елемент и че ще обжалват присъдата. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна