Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Никога не съм изразявал желание за служебно правителство

Президентът обяви, че ще наложи частично вето на промените в Закона за МВР

| обновено на 18.06.20 в 12:32
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи частично вето на промените в Закона за МВР. Държавният глава коментира и вчерашните изявления на премиера Бойко Борисов, че е следен с дрон и разпространените отново вчера в публичното пространство снимки от спалнята на министър-председателя.

Вчера, коментирайки темата със снимките, които се появиха в интернет от спалнята му в резиденция "Бояна", премиерът Борисов намекна, че президентът Радев го следи с дрон.

Ето как днес държавният глава отговори:

"Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра.

Вижте, в момента има един нелеп сценарий - да се отклони вниманието от най-големия въпрос, а той е един: дали тези снимки са някаква манипулация и постановка, дали записът е монтаж. Това е въпросът.

Не мога да тълкувам всичко, изречено от господин Борисов, защото за разлика от него, моята фантазия все пак има някакъв предел".

Президентът защити работещите в Националната служба за охрана (НСО) и екипите, които охраняват първите държавни мъже, и отказа да гадае как и кой е направил снимките в спалнята на премиера:

"Крайно недостойно е отново да се лепят петна по службата НСО. Хората там не го заслужават, защото това са професионалисти с висок морал. НСО охранява извън сградата, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тези гости. Всякакви версии са възможни. Лично за НСО аз не вярвам".

"Не е лошо премиерът да направи преценка на кръга на хората около себе си", каза още Радев, и допълни, че след като му показали снимките, веднага посъветвал ръководството на Националната служба за охрана да изчистят с Борисов и охраняващият го екип всички рискове, защото такова нахлуване в личното пространство на премиера е тревожно.

На казаното от Борисов, че се опитва да дестабилизира управлението и иска служебен кабинет, Радев каза, че е готов да изпълнява конституционните си задължения при всякакви обстоятелства, но въпросите, свързани с предсрочен вот и служебно правителство, зависят от кабинета, парламента и българските граждани:

"Никога не съм изразявал желание за служебен кабинет. Никога не съм казвал "свиреп кабинет". Любопитен  - да, но свиреп - не".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!