Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР: Без международен цифров данък рискуваме световна търговска война

Анхел Гурия, ръководител на ОИСР
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не се постигне международна сделка за данъчно облагане на големите цифрови компании, това може да предизвика опасна търговска война, заяви в четвъртък Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, призовавайки в същото време страните да продължат да участват в преговорите, след като Вашингтон обяви, че засега се оттегля от тях.

"Ако отсъства многостранно решение, повече държави ще предприемат едностранни мерки, а тези, които вече разполагат с цифрови данъци, могат да не продължават да отлагат тяхното прилагане", посочи генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

"Това от своя страна ще предизвика данъчни спорове и неминуемо ще засили търговското напрежение. Търговска война, особено в този момент, в който световната икономика преминава през исторически спад, ще навреди още повече на икономиката, на работните места и бизнес нагласите", добави той.

Коментарите на шефа на ОИСР са факт, след като вчера Вашингтон взе решение да се оттегли от преговорите в рамките на организацията, мотивирайки се с липса на напредък.

Това доведе до остри критиките от страна на Франция и на целия ЕС, като еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони заплаши, че Европейският съюз е готов самостоятелно да наложи данък на дигиталните компании, опериращи на стария континент.

Великобритания пък обяви, че ще продължи да настоява за постигане на глобално решение за данъчно облагане на международни дигитални компании като Google и Facebook Inc, въпреки че САЩ напуснаха преговорите.

Междувременно и немското министерство на финансите заяви в четвъртък, че Германия е готова да преговаря със САЩ за това как да се облагат високотехнологичните компании.

"Продължаваме усилено да работим за решение, което да адресира адекватно данъчните предизвикателства на цифровизацията и да доведе до справедливо данъчно облагане. Както във всеки процес на преговори, трябва да се изяснят всички точки заедно", посочва министерството в специално изявление.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!