Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От партийната книжка на Софиянски до спалнята на Борисов

Георги Даскалов
Снимка: Иван Русланов

Разликата между компроматите от началото на прехода и днешните е, че тогава се знаеше кой е авторът“. Това каза предаването пред БНР журналистът Георги Даскалов в коментар за появилите се снимки, заради които премиерът Бойко Борисов свика специална пресконференция.

Журналистът припомни публикуването на т.нар. „партийна книжка“ на Стефан Софиянски през 1995 година, когато той беше кандидат за кмет на София от листата на СДС, а вестник „24 часа“ публикува статия на първа страница, в която се твърдеше, че е членувал в БКП.

„Твърди се, че лично Николай Добрев тогава е намерил книжката на Софиянски, а Катя Николова я е дала на Петьо Блъсков. Той я дал на Валери Найденов и му казал, че е фалшификат, но да си провери и да я публикува. Това беше класиката във фабрикуването на такива „факти“, каза още Даскалов в предаването „Нещо повече“.

Журналистът добави, че снимките от спалнята на Бойко Борисов са били разпратени до множество медии, като не всички са ги публикували, но това не притеснява авторите, тъй като темата веднага е станала №1.

„Все пак компроматите винаги се обръщат срещу своите автори, тъй като българите по правило съчувстват на този, когото приемат като жертва“, каза още Георги Даскалов.

Интервюто с Георги Даскалов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна