Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Епъл" отново затваря 11 от своите магазини заради нарастване на заразените с Covid-19

Спад на Уолстрийт след подновени опасения за втора коронавирусна вълна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Епъл" (Apple Inc.) отново ще затвори 11 от магазините си в щатите Флорида, Аризона, Южна Каролина и Северна Каролина поради ръст на новите случаи на коронавирус, съобщи агенция Блумбърг.

Малко преди новината стана ясно, че продължават да нараства новозарените с Covid-19 в Калифорния и Флорида, докато в щата Аризона в рамките на последния ден броя на новите случаи на коронавирус скочи с цели 29%. И в трите американски щата бяха достигнати рекордни дневни нива на новозаразени.

В същото време Световната здравна организация предупреди, че светът навлиза в нова и опасна фаза на коронавирусната пандемия.

Тези новини парираха първоначалното възходящо движение на Уолстрийт, като индексът DJIA вече се понижава с близо 300 пункта (с с 1,1%), след като преди това беше нараснал с цели 370 пункта.

Широкият индекс S&P500 се понижава с близо 1% обратно под нивото от 3100 пункта, заличавайки първоначален ръст до 3155 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite се понижава с 0,63%, след като по-рано през деня нарасна с около 1%.

Акциите на Apple вече се понижават с 1,5% към $ 346 за една акция, след като преди това те удариха рекорден връх от $ 356,56.

"Епъл" планираше да отвори отново около 100 магазина в САЩ в края на май, тъй като бяха разхлабени карантинните мерки.

Новите случаи на Covid-19 обаче започнаха непрекъснато нарастват през последните дни, като вече над 2,2 милиона души са заразени и най-малко 118 396 души починаха, съобщава Ройтерс.

В писмо до клиентите на Apple през май, компанията заяви, че ще разглежда данните на местно ниво и че е възможно ново затваряне на нейните магазини въз основа на тези данни.

Днешното решение на "Епъл" сякаш е в подкрепа на опасенията, че разхлабването на противоепидемичните мерки ще доведе до нова коронавирусна вълна и до ново принудително затваряне на бизнеса, което пък да доведе до забавяне на икономическото възстановяване.

Междувременно "Ню Йорк Таймс" цитира свои източници, според които Apple Inc. е готова да обяви планове за замяна на микропроцесорите на Intel, използвани в Mac компютрите на компанията.

Apple работи от няколко години върху проектирането на чипове, които ще заменят процесорите на Intel в нейните Mac-ове, в опит да поеме повече контрол върху начина, по който се изграждат продуктите ѝ.

Според американското издание решението може да бъде оповестено на конференция на разработчиците през следващата седмица, докато компютрите с новите вградени чипове може да започне още през 2021 година.

След новината акциите на Intel се понижават с около 1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени