Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия и либийското правителство на Сарадж подкрепят диалога

Външният министър на Италия Луиджи ди Майо по време на посещението си в Либия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия и легитимното правителство на Либия са за подновяване на политическия процес и прекратяване на чуждестранната намеса в северноафриканската страна. Това обявиха либийският премиер Фаейз ал Сарадж и италианският външен министър Луиджи Ди Майо.

Сарадж подчерта необходимостта оръжейното ембарго да бъде прилагано не само по море - чрез европейската операция "Ирини" - но и по суша и по въздух.

В сегашния си вид операцията пречи на турските доставки на оръжие за Триполи, без да вреди ни най-малко на враговете на Сарадж в Източна Либия, предвождани от Халифа Хафтар, обясни пред "Хоризонт" анализаторът от Института "Брукингс" Федерика Саини Фасаноти.

"Хафтар се снабдява с оръжие и бойци главно през границата с Египет. Освен това е редовно снабдяван с полети от Обединените арабски емирства. Става дума за хиляди тона оръжие и муниции. "Ирини" не работи добре и трябва да се промени. Иначе ще видим нови и по-сериозни сблъсъци в Средиземно море", каза анализаторката.

Саини Фасаноти не изключи инцидентите от този месец между турския флот и френски бойни кораби, които се опитват да наложат оръжейното ембарго по либийското крайбрежие, да се повторят с по-тежки последици

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна