Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждите туристи още ги няма, отменят чартъри

| обновено на 25.06.20 в 12:16
Самолет “Боинг 737 МАКС “
Снимка: Уикипедия



Чартърните полети са гръбнакът на родния туризъм. С тях пристигат около 85% от чуждите туристи у нас. За месец юни обаче са отменени 98%  от полетите. Неясна остава съдбата  на заявените на летище Бургас и за следващия месец. В същото време, липсата на чуждестранни туристи, в началото на лятото, остави над 70 % от хотелите в най-големия курорт по южното ни Черноморие "Слънчев бряг" затворени.

Страх от коронавирус – така най - кратко може да се определи ситуацията с отмените полети и анулирани резервации по Южното Черноморие. За сравнение през месец юни 2019-та сме посрещнали над 315 хиляди туристи, а през тази за същия период са около 6 хиляди. До края на месец септември на летище Бургас са заявени 10 хиляди и 600 чартъра, което е в пъти по-малко в сравнение на миналата година, а колко от тях ще се осъществят е въпрос с още много неизвестни, коментира данните председателят на туристическата камара в морския град Иван Иванов.

"Подписаните договори с "Фрапорт" и съответните наши и чужди авиокомпании, те имат правото да редуцират през целия период на сезона, какво могат да направят и какво не могат да извършат. Ако седалките не са заети повече от 50%, съответния чартър няма да пътува не само до нас, но и до всяка друга дестинация", каза Иван Иванов.

По думите на Иван Иванов българското правителство е решлои да отпусне пари за субсидиране на всяка празна седалка, но страхът от зараза възпира чуждите туристи да пътуват.

Част от чуждите туристи, пристигащи със самолет по Южното ни Черноморие, са собственици на имоти, но всички кацания на двете летища във Варна и Бургас допринасят за стимулирането на вътрешната икономика. При положение, че има такъв огромен спад на полети, това означава, че тя буквално е спряла, коментира ситуацията хотелиерът Диана Колчева. Тя посочи, че липсата на чуждестранни туристи в началото на лятото е оставила над 70% от хотелите в най-големия курорт по Южното ни Черноморие "Слънчев бряг" затворени.

Все още няма яснота и какво ще се случи с пристигащите летовници от трети страни, за които карантината от 14 дни все още не е паднала. Това коментира туроператорът Иван Кирязов.

"Всеки ден имаме анулации, до момента вече са на 80%", каза още Иван Кирязов. Той и колегите му от камарата настояват за по-активна кампания от страна на посолствата ни и реклама на Черноморието ни в чужбина. Причините, в момента навън излиза информация, че у нас е тръгнала втора вълна на коронавирус,  туристите се страхуват и отменят резервации. 


Подробностите чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени