Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиниката, лекувала първите пациенти с Covid-19 в България - днес

Д-р Стойчо Кацаров: Процентът на заразените с Covid-19 е един и същ

| обновено на 25.06.20 в 17:51
Проф. Цеца Дойчинова, началник на Инфекциозна клиника към УМБАЛ "Д-р Георги Странски"
Снимка: Латинка Светозарова, БНР

Клиниката по инфекциозни болести към Университетската болница „Д-р Георги Странски“ е водеща за Централна Северна България. Екипът на проф. Цеца Дойчинова прие първите пациенти с Covid-19 в нашата страна.

Какво се случва днес след затишието и последващия увеличен брой заразени, как се лекуват болните, какво е мнението на водещия специалист проф. Цеца Дойчинова, началник на клиниката.

Навярно професорът по инфекциозни болести Цеца Дойчинова никога няма да забрави този 8 март и първите пациенти с коронавирус, първите за България:

“Вместо да празнуваме хубавия празник, ние се събрахме на първия брифинг във връзка с първите случаи на коронавирусна инфекция, минахме една много сериозна школа. До момента през инфекциозната клиника сме лекували 50 болни с коронавирусни пневмонии. От тях сме излекували 42-ма, защото послединте са все още в клиниката “, каза тя.

След затишие в момента лекуват от второто огнище, това в Буковлък:

“Правим сравнение с колегите между първата партида – многото пациенти и тези по тежестта на протичане. За наше щастие те са в много по-добро общо състояние, отколкото първите“, посочи още проф. Дойчинова.

“Тези вируси не обичат топлото. Оказва се, че в топли страни, където температурите са по-високи от нашите обичайни температури, продължават да се появяват такива случаи, но все пак има спад в тежестта на протичане“, каза още тя.

Репортажа можете да чуете от звуковия файл.


Колкото повече хора се тестват, толкова повече позитивни резултати се получават, процентът им е един и същи. Не може да се говори за ръст на заболелите, има ръст на разкритите случаи на заразените, ръстът на заразените е един и същ“, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата на здравеопазването.

За броя на заразените медици

“Очаквано е, те са най-застрашени, това е всъщност първата линия на среща с вируса, това са медиците. Така че усилията трябваше от самото начало да се насочат към това да се предпазят медиците, тъй като там загубата е двойна“, каза още той.

Интервюто с д-р Кацаров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени