Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Корона и меч" - двудневен фестивал на "Царевец"

| обновено на 27.06.20 в 19:38
6
Снимка: БГНЕС

Средновековният двудневен лагер „Корона и меч“ пренася посетителите в крепостта „Царевец“ във Велико Търново във времената на Второто българско царство.

С исторически възстановки се демонстрират битът, занаятите и оръжията от XII до XIV век.

Сред най-атрактивните неща, които може да бъдат видени по време на средновековния лагер „Корона и меч“, са царствените одежди, направени от Надежда Николова по Лондонското четвероевангелие:

„Като неписан закон е, че само царят и царското семейство имат право да носят червени дрехи. Те са тежки, защото са обсипани с перли, сърма, кадифето и то тежи“.

Средновековните българи са били добри войни, разказва преди поредната възстановка на битка Ивайло Антонов от клуб „Търновци“, домакин и организатор на лагера:

„Войните от Второто българско царство са професионална армия и наборна армия. Има ли сме лека и тежка конница, стрелци“.

В крепостта „Царевец“ беше пресъздадена жива картина на чумната епидемия, покосила българските земи. Историкът Николай Цонев:

„Това е абсолютно доказано, че последиците от чумата до такава степен отслабват възможностите на България да се отбранява от османските нашественици, така че в крайна сметка пада под османска власт“.

"Българските клубове за исторически възстановки и свободните реконструктори на средновековния бит и занаяти си дават първа среща за тази година в крепостта "Царевец" за фестивала „Корона и меч“, обясни организаторът от сдружение "Търновци" Милен Чамурджиев:

"Търново е царствен град. Тук е царят, значи той има и корона, но за да защитава той короната, той трябва да има и меч. Ще пресъздадем периода на царуването на Иван Александър".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени