Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имунолог: Абсурдно е твърдението, че вирусът може да живее върху повърхности

Проф. д-р Красимир Методиев пред БНР

2
проф.д-р Красимир Методиев
Снимка: Нина Милошевич

"Абсурдно е твърдението, че вирусът може да живее върху повърхности. Той е жив организъм, който не може да съществува извън клетката". Това каза пред БНР проф. д-р Красимир Методиев - имунолог, специалист по биотероризъм и президент на Интернационална медицинска асамблея - България. Според него това налага в обществото психоза и хората се страхуват да се докосват до различни повърхности и дори да се поздравяват.

Имунологът беше категоричен, че не трябва да се неглижират противоепидемичните мерки за дистанция и даде пример със струпванията на много хора по футболните стадиони, които се прегръщат и се поздравяват за резултатите на отборите на терена.

В предаването "Преди всички" проф. д-р Методиев коментира, че в момента сме свидетели на изменчивост на коронавируса, който претърпява адаптация към различните условия на географските и климатични зони:

"Ние доказахме, че сегашният щам на коронавируса е различен от известните досега коронавируси. Той или е бил манипулиран от тази лаборатория в Ухан, откъдето изтече, или по някакви други природни закони е претърпял изменение на своя геном". 

Според имунолога скоро няма да има ваксина срещу Covid-19.

Цялото интервю на Веселина Миланова с проф. д-р Красимир Методиев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени