Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще остане ли само в миналото радиопредавателната антена във Вакарел

Радиопредавателната антена в село Вакарел
Снимка: Добромир Цветков

След 77 години функциониране като най-мощния радиопредавател у нас и 83 години от своето създаване, радиопредавателната антена в село Вакарел край София е на път да бъде демонтирана, а на нейно място ще се появи модерен комплекс, в който да живеят и работят IT специалисти. Според мнозина обаче антената представлява паметник на културата и разрушаването ѝ е посегателство върху историята.

Със своите 215 метра височина и тегло от 130 тона радиопредавателната антена с форма на диамант във Вакарел, наричана още „Шилото“, е една от трите антени от такъв тип, останали в Европа. Докарана на части с влак от Германия, антената е построена през 1937 г. от немски моряци от балтийския флот, разказва специалистът по радио и телевизионно излъчване Владимир Рангелов, старши-мениджър "Продажби, радио и телевизионни услуги" в телекомуникационна компания.

"Първият мощен радиопредавател в България. 100 киловата е била мощността на предавателя, което позволявало да се чува в цяла България. Има данни, че се е чувало и в Германия."

През 2014 г. предавателят във Вакарел окончателно спира работа, след като Националното радио прекратява излъчването на дълги вълни. Оригиналният предавател е разпродаден и нарязан за скрап още през 90-те години, въпреки че компанията, наследник на производителя „Телефункен“, предлага замяната му с нов напълно безплатно с цел да запази стария. До 2019 г. за поддръжката на антената се е грижила НУРТС. Състоянието ѝ към момента е добро - близо век след построяването ѝ, категоричен е Владимир Рангелов.

В края на миналата година НУРТС продава имота на технологична компания, която има намерение да построи комплекс за IT специалисти, които да живеят и работят на мястото, а инвеститорът планира събарянето на кулата поради износване на метала и корозия.

"Никога не сме изключвали запазването на антената, но това сме го оставили на специалистите. Направихме първоначален оглед от конструктори на всички сгради, тъй като в имота има много други сгради. За част от тях за жалост имаме конструктивно становище, че те са негодни за експлоатация. В момента минаваме на втора по-детайлна преценка, каза Камен Несторов от фирмата, придобила имота.

С антената или без нея, духът на мястото трябва да бъде запазен, подчерта Несторов. Има ангажимент на мястото да се направи музей.

"Така че ние искаме да запазим историята, бихме искали да запазим антената или части от нея, каквото е възможно и конструктивно може да бъде направено."

Радиопредавателната антена в село Вакарел                                                                     Снимка: Добромир Цветков                                              Снимка: Добромир Цветков

От Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство не отговориха на въпросите на "Хоризонт" на какви условия трябва да отговаря даден обект, за да бъде обявен за паметник на културата, както и възможно ли е радиопредавателният център във Вакарел да бъде обявен за паметник на културата.

За построяването на радиопредавателния център през 30-те години на миналия век жителите на Вакарел даряват земите си. Днес наследниците на дарителите се чувстват свързани с антената, която възприемат и като неделима част от пейзажа. Съществува и подписка с около 600 имена на живеещите във Вакарел, които настояват антената да бъде запазена, разказва бившият кмет на селото Росен Зашев.

"Боли ги, защото още при спирането на предавателя и при разрушаването много хора бяха възмутени, а сега при това разрушаване на антената много хора са против. Това нещо е историята на нашето село. Това е историята не само на нашето село, това е историята на самото радио."

В продължение на 77 години от антената във Вакарел се е излъчвал сигналът на Националното радио, по този начин българските граждани са станали свидетели на едни от най-важните исторически събития в най-новата ни история, разказва Захари Миленков от Музея на радиото. Според Миленков центърът във Вакарел трябва да бъде превърнат в музей.

"Антената е символът, около който биха могли да идват много българи години напред и на които специалисти биха могли да им разкажат какво се е излъчвало, как се е излъчвало, как е било и в тяхното съзнание да остане, че България е имала един от най-мощните предаватели навремето тук", изтъкна Миленков. 

Радиопредавателната антена в село Вакарел

Антената и предавателят имат огромно значение и за качеството на излъчваната музика, обяснява музикологът Антоанета Радославова. 

"Предавателят във Вакарел е най-мощният до този момент. Музиката, излъчвана по него, е в най-добрия си вид. Във всички дотогавашни предаватели, които е имало Радиото, не сме имали това добро качество и тази чуваемост в цялата страна."

Днес, 83 години след излъчването на първия радиосигнал от центъра във Вакарел, никой не отрича значението на комплекса за историята на радиоразпръсквнето в България, но и опазването му е под въпрос.

И все пак скоро сърцето на радиопредавателния център - 215 метровата антена отново ще затупти за последен път, разпръсквайки радиосигнали. Състезатели от Българската федерация на радиолюбителите ще излъчват през „Шилото“ своите сигнали към целия свят, разказва Стефан Александров от федерацията. Състезанието ще се проведе на 11 и 12 юли. Ще се правят радиовръзки в продължение на 24 часа без прекъсване.

"Ще се осъществят радиовръзки с различни точки от целия свят. Говорим за връзки със САЩ, Южна Америка, не е нещо непостижимо", подчертава Стефан Александров.  

Целия репортаж на Добромир Цветков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени