Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФАА разреши рестартиране на тестовите полети на самолета 737 Max на "Боинг"

Ръст на акциите на Boeing с 10%

Снимка: Ройтерс

Федералният американски регулатор за въздушна безопасност (Федералната авиационна администрация - ФАА) разреши започването на изпитателни полети на самолета 737 Max на компанията "Боинг" (Boeing Co.), съобщи регулаторът в понеделник, потвърждавайки по-ранни подобни информации.

ФАА обаче заяви, че тази стъпка не означава, че процесът на оценка на съответствието е завършен и не е гарантирано, че самолетът на "Боинг" ще бъде върнат в експлоатация.

"ФАА не е взела решение за връщането на 737 Max в експлоатация. Остават ни няколко стъпки след приключване на сертификационните полети", заяви правителственият регулаторен орган.

Самолетите на "Боинг" 737 Max бяха принудително приземени по цял свят през март 2019 година поради две смъртоносни катастрофи с този модел само в рамките на пет месеца.

Компанията се нуждае от сертификат за летене от ФАА, преди самолетите да могат да летят отново, като тестовите полети с пилоти на Федералната авиационна администрация представляват ключова стъпка в тази посока.

Това може да отнеме няколко дни преди ФАА да оцени предложените от "Боинг" промени в автоматизираната система за управление на полета на 737 Max.

Дори и да не бъдат открити нови проблеми по време на тестовите полети, вероятно ще отнеме поне месец, за да се обучат пилоти и да се модернизират, инспектират и обслужват самолетите. ФАА трябва да одобри програмата за обучение на пилоти на "Боинг", като в същото време и останалите международни авиорегулатори ще трябва да дадат разрешение и да коментират минималното обучение за пилотите на 737 Max.

Близо 400 самолета 737 Max бяха доставени на редица авиокомпаниите преди те да бъдат принудително приземени преди повече от година, като от тогава насам "Боинг" произведе още няколкостотин машини.

Акциите на Boeing поскъпват през днешната американска търговия с цели 10%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!