Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: При нас се прояви парадоксът на превенцията

Снимка: БГНЕС

„В страните извън утвърдените западни демокрации в Европа има усещане, че дяволът не е толкова черен, че някой е направил това съзнателно. Същото е и у нас. Появи се и парадоксът на превенцията - колкото по-успешни бяха мерките, толкова по-нетърпеливи станаха хората. Това се отразява и в статистическите данни, и в здравните“. Коментарът е на социолога Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“. 

Агенцията проведе проучване за отношението на гражданите на 19 държави към развитието на пандемията от коронавируса. Мненията са разделени по темите - дали скоро ще се върнем към нормалността и дали вирусът е под контрол. Проучваните страни са единодушни обаче, че обедняваме в следствие на ограничителните мерки, налагани заради разпространението на заболяването. 

По думите на социолога българите не вярваме на основните източници на информация, затова търсим алтернативни, които са още по-неверни.

В предаването „Преди всички“ Симеонов допълни:

Властта запазва високата си ситуативна оценка за това как се справя с вируса. В началото рейтингът беше висок, защото управляващите затягаха мерките, сега е висок, защото се отпускат по наше желание. Това е ситуативен рейтинг във връзка с коронавируса, не е общополитически“.

Интервюто с Първан Симеонов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!