Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято 2020: Малкото е хубаво

Хотелите са празни, но къмпингите са резервирани до края на сезона

Снимка: БГНЕС

Лятото наближава връхната си точка и вече е ясно, че ще трябва да свикнем и да живеем, и да почиваме в различна от обичайната ситуация.

Туристическият експерт Константин Занков съветва при пътуване в чужбина да следим сайта на ЕК, където се предоставя информация за ситуацията в различни държави и възможността да се пътува.

Също така Външно министрество предлага информация. Не на последно място и самите туроператори могат да ни посъвтват как да планираме пътуване.

Като цяло интересът на потребителите се е пренасочил към по-малко познати дестинации, къщи за гости, малки хотели.

Търси се спокойствие, уединение и персонализирана услуга.


"Планираните чартърни полети до Бургас до края на септември са 10 хил. 600. В нормална година това са полетите само за един месец.
Само тези числа са достатъчни, за да очертаят обхвата на кризата за черноморския туризъм, изтъкна Даниела Костадинова, кореспондент на БНР в Бургас.

Едва 30% от хотелите в големите курорти са заети, спазват се стриктно всички хигиенни изисквания, но има места, на които персоналът е повече от почиващите.

Хитът на сезона са къмпингите

Бунгала, каравани, къмпинги са заети до края на лятото.

За съжаление отношението ден година храни не е пострадало от кризата. Отделни концесионери и собственици на хотели поставят огромни цени за ползване на тъй нар. барбарони по плажа, за интернет, самодейно поставят табели със забрани за поставяне на собствен чадър и по този начин допълнително усложняват и без друго трудната ситуация, в която се намират туроператорите по Черноморието.

Чуйте репортажа на Даниела Костадинова, която пряко следи протичането на сезона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна