Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат действия за справяне с огнището на Covid-19 в ромския квартал в Кюстендил

Илюстрация: Георги Цветков

Действия за справяне с огнището на Covid-19 в ромския квартал "Изток" в Кюстендил ще бъдат обсъдени днес по време на посещение в района на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Очаква се да стане ясно дали ще бъде продължена карантината в квартала.

11 са вече починалите от коронавирус в града.

Карантината в 12-хилядния ромсики квартал "Изток" изтича днес. Дали ще бъде продължена, коментира д-р Матей Попниколов, зам. областен управител и член на Областния кризисен щаб:

"Тя е до днес. По принцип може би ще продължи".

Очаква се да бъдат набелязани още мерки за ограничаване на заразата в града и общината и по проблемите с претоварената от многото пациенти районна болница в Кюстендил. Кметът на общината Петър Паунов:

"Утре отново ще се обсъждат мерките, които да бъдат - Националният щаб, министърът на здравеопазването, всички седят в момента и анализират, анализират Кюстендил. Анализират нашата липса на подготвеност, липсата на самодисциплина, дотам ли я докарахме, болницата няма да издържи, няма кой да лекува. Или ще бъдем принудени в един момент в Дупница да се лекуваме, или трябва да се минава на полеви вид болница. Кой ще работи в нея? Леглата не лекуват, специалистите лекуват, екипите лекуват. Направихме всичко възможно да ги съсипем, да ги изтощим". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени