Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Румен Радев трябва да освободи секретаря по антикорупция Пламен Узунов

Росен Плевнелиев
Снимка: Ани Петрова

"Не може да има дискриминация, когато става дума за човешки живот. Големият ни страх е да не се окаже, че в битката за ваксините отново да има битки, а не консенсус, да има монополи, а не глобално сътрудничество, да има глобално противопоставяне - САЩ срещу Китай или Китай срещу Европа". Това каза пред БНР президентът на България 2012-2017 г. Росен Плевнелиев във връзка с призива на над 100 световни знаменитости, сред които е и той, когато бъде създадена ваксина срещу Covid-19, тя да бъде достъпна за цялото население на планетата. Той акцентира, че ефективността на кампанията по ваксинирането на всички хора по света се определя от нейната универсалност - защита на всички уязвими хора.  

По думите на Плевнелиев правилното решение е било да се избере здравето пред икономиката и подчерта, че това е повод за гордост, че българското правителство е постъпило точно така, защото държавите, които избраха обратното, сега са много по-зле от България.

Той призова за отговорно и съвестно спазване на противоепидемичните мерки и да се знае, че дори да се говори за ваксини, те ще бъдат готови за масова употреба най-малко след 2 години:

"Това означа поне още 2 години да живеем в баланс, да се научим на това. Оттук нататък богатите, развитите държави ще бъдат тези, които успеят да намерят баланса".

В предаването "12+3" президентът Плевнелиев коментира, че една втора вълна на епидемията ще бъде унищожителна:

"Тя ще застраши икономическата система, банки и икономическата съдба и перспектива на хиляди семейства. Ако не искаме това да се случи, трябва да сме с най-умните и развити държави, които вече планират и се подготвят за това, а не да щракаме с пръсти и всеки да гледа себе си и това да доведе до тежки икономически, но и здравни последствия". Според него "вълшебните" думички са баланс и дисциплина.

Чатове, записи и снимки

"Очаквам следващите месеци да сме свидетели на още много от тази нечиста кампания, която се води, но която се е водила и в миналото", заяви Плевнелиев и посочи, че политиците дължат коректност на българските граждани, а "не да се замерят със записи, за които не е доказано, че са истински. както и прокуратурата да работи с недомлъвки, а да не изкаже докрай цялата истина".

Росен Плевнелиев беше категоричен, че президентът Румен Радев трябва да освободи секретаря по антикорупция Пламен Узунов:

"Радев четири години се изживява като единствения и уникален, който ще пребори корупцията и който е алтернатива. Ако има мъничко морал, което се претендира от президентската институция, този секретар трябва да си тръгне", коментира той.

По думите на президента Плевнелиев са прекрачени всички граници относно назначаването на посланици на страната в чужди държави:

"Българските граждани категорично никога не са приемали тези задкулисни вземания на решения между политици и бизнесмени. Това, което излиза като кореспонденция (между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов - бел.ред.) повече от ясно показва доказателства в тази посока".

Според Плевнелиев е имало задкулисно "борене на влияние как да се пробута на правителството определен посланик, който да свърши определена работа".

Той беше категоричен, че може президентът да настоява даден човек да отиде посланик в определена държава:

"Има много доказателства за подобни действия през годините. По два начина това може да се случи - първият е съгласуване, консултации между президента и министъра на външните работи. ... Вторият начин, който е на ръба на закона, е практикуван по време на втория мандат на президента Георги Първанов, а очевидно и сега при президента Радев - когато президента казва, че за да подпише някои назначения за посланици, настоява да се съобразят с неговите кандидати за дадени позиции. Но това, което е отвъд закона, е някакви бизнесмени да си говорят с някакви съветници, а те да лобират пред президента, който пък да лобира пред министъра на външните работи за определена кандидатура, както се е случило в случая "Бобоков-Узунов".

Цялото интервю на Снежана Иванова с Росен Плевнелиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени