Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата са жертви, дори и като наблюдатели на домашното насилие

Снимка: https://pixabay.com/

Започна кампанията срещу домашното насилие „Зовът на децата зад затворените врати” по инициатива на Института по социални дейности и практики и фондация "Асоциация Анимус". Тя е насочена към широката общественост и към родителите, от които може да тръгне промяната. Тя се опитва да покаже как децата преживяват домашното насилие чрез техните думи - изречения, които описват преживяното, може би наивно, но искрено. 

Домашното насилие присъства в домовете на много семейства от цял свят и България не е имунизирана от този проблем. Често родителите си казват "няма проблем" - детето е малко и не разбира когато се караме, но това не е така, коментира Маргарита Рафаилова – психолог от "Асоциация Анимус". Тя обяснява, че дори и децата да не си дават сметка и да не си обясняват разумно това, което се случва около тях, те го усещат, защото са изключително чувствителни.

Въпреки че много институции, специалисти и медиите се опитват да говорят все повече по тази тема, все още остава трудно за българското семейство и общество да отвори вратата и да се справи с този проблем. Според психолога, за да започнем промяната, ние трябва да се научим да разчитаме сигналите, които проявяват децата, когато има проблем:

"Някои знаци са доста очевидни, такива са физическите следи от насилие върху едно дете. Друго важно нещо са думите, това, което най-малките казват на тези, на които са решили да се доверят. Симптомите са по-завоалираните послания - те може да са свързани с поведението или пък с настроенията. Ако се загледаме внимателно, това може да е както едно добро, послушно дете, което се е затворило в себе си, така и едно по-агресивно дете, което провокира останалите.“

Проблемите в семейството могат да се отразяват както върху успеха в училище, така и върху отношенията и поведението на децата сред приятели или в интернет. Тези прояви, обаче, е важно да се разглеждат спрямо ситуацията, в която са се появили, и да не се изваждат от контекста. Така процесът по възстановяване на травмата би бил успешен, обясни Маргарита Рафаилова и подчерта:

"За да започне процесът по възстановяването на едно дете, задължително като първа стъпка трябва да спре насилието. Няма как да тече процес по терапия, ако детето продължава системно да бъде наранявано физически и емоционално."

Работата с психолог по този проблем се осъществява паралелно, както с родителите, така и с детето, добави Рафаилова:

"Важно е родителите да знаят, че могат да се доверят и че имат възможност да бъдат подкрепени от психолози и други специалисти, без това да застрашава семейството им."

Физическата или психическото насилие нанасят по-сериозна травма - отговорът търси Александра Илиева от психолога Мартарита Рафаилова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна