Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ресторантьори, които се възползват от "60/40", може да не запазват работниците

Снимка: Магдалена Гигова

Работодателите от сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", които се възползват от схемата 60/40, се освобождават от задължението да запазят за допълнителен период заетостта на работниците, за които получават компенсации.

Това е записано в проекта на постановлението за удължаване на мярката до края на септември, очаква се утре правителството да го приеме.

От схемата няма да може да се възползва бизнесът, който е извършвал груби нарушения на трудовото законодателство.

Работодатели, за които Инспекцията по труда е наложила актове за наемане на работници без сключени трудови договори, остават извън обхвата на мярката 60/40.

Същото важи и за тези, които без разрешението на Инспекцията са наемали ненавършили 16-годишна възраст, както и бизнесът, за който е установено, че не е изплащал навреме заплатите на персонала в законния размер до минималната работна заплата.

Разчетите на социалното министерство сочат, че за близо 300-те хиляди работници, за които до момента бизнесът е кандидатствал, за да запази работните места, ще се изплатят 445 милиона лева за компенсации към заплатите и за осигуровките.

Бизнесът, за който НАП и Главната инспекция по труда установят, че е декларирал неверни данни, ще трябва да възстанови изплатеното по бюджета на НОИ.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от