Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Границите на ЕС остават затворени за САЩ, Русия и Турция

| обновено на 30.06.20 в 17:36
Снимка: архив

Границите на страните членки на ЕС остават затворени за Съединените щати, Русия и Турция, стана ясно от заседанието на Съвета. Препоръките за постепенно сваляне на временните ограничения бяха приети на писмена процедура.

От утре страните членки започват постепенно отваряне на  границите си за 14 държави извън общността - Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай. 

По отношение на Китай се чака потвърждение за реципрочна мярка. Жителите на Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана се смятат за жители на ЕС в рамките на тези препоръки.

Критериите за вдигане на ограниченията се базират на епидемиологичната ситуация и мерките за сдържане, в т.ч. физическата дистанция, а също така и на икономически и социални съображения. Според изискванията броят на новите случаи на заразени с Covid-19 през последните 14 дни трябва да е близък или по-нисък от средния за ЕС и да има стабилна или низходяща тенденция на новите заболели през този период в сравнение с предходните две седмици.

Също така се взема предвид цялостният отговор на коронавируса, в т.ч. наличната информация, наблюдение, проследяване на контактите, надеждност на информацията. Препоръките на Съвета обаче не са правно обвързващи и всяка страна членка носи отговорността за прилагането на препоръките. Нито една държава от Общността обаче не може да вдига границите към страна, за която няма координирано решение на Съвета.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от