Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъден в Румъния българин търсил съдействие за помилването си от Пламен Бобоков

Пламен Бобоков отговаря на въпроси на журналисти - 25 юни 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Българин, осъден в Румъния, е търсил съдействие за помилването си от бизнесмена Пламен Бобоков. Това става ясно от поредната порция чатове между собственика на „Приста ойл“ и президентския секретар Пламен Узунов, разпространени  от Спецпрокуратурата. В периода април-май тази година Бобоков и Узунов са си разменяли съобщения и документи във връзка с Петър Ненов, който в момента излежава у нас шестгодишната си присъда.

Ненов е бил осъден за данъчно престъпление и екстрадиран в България, за да изтърпи наказанието си. 

Бобоков и Узунов са обсъждали помилването му, което обаче в е правомощията на вицепрезидента Илияна Йотова.

На различни дати през април и май тази година Бобоков обменя текстови съобщения с лице, записано като „Pepi- Ro“ и  с президентския секретар по правните въпроси и антикорупцията, в които обсъждат правомощията на Комисията по помилване.  Анализ на прокуратурата показва, че „Pepi- Ro“ е П.З.Н., а зад тези инициали стои поименно осъденият от румънски съд  Петър Ненов.

В едно от съобщенията, което не е ясно как Ненов праща от затвора, има снимка на писмо, адресирано до президента Радев от Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилването му.  Има размяна на документи и на румънски, както и гласова комуникация между Пламен Бобоков и Пламен Узунов.

Заради тази комуникация Специализираната прокуратура е изискала официална справка от началника на Централния софийски затвор, от която става ясно, че Ненов е задържан в България през м. ноември 2018 г. заради издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. и вследствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна