Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаел ли е Тръмп за „руските награди“ за убити от талибаните американски военни

Снимка: Ройтерс

Белият дом е под натиск да обясни до каква степен администрацията е знаела за твърденията, че Русия е предлагала награди на талибаните за убийства на американски войници, предаде Би Би Си.

Официални лица настояха, че президентът Доналд Тръмп не е бил „лично“ информиран за предполагаемите руски действия в Афганистан през 2019 г.

Но според някои съобщения държавният глава е получил писмени показания за това по-рано тази година.

Има притеснения, че Тръмп може да е имал достъп до информация за заплаха за американските сили, но не е взел съответни мерки.

Информацията идва на фона на опити на САЩ да договорят мирна сделка за край на 19-годишната война в Афганистан и докато Тръмп се опитва да подобри отношенията с руския си колега Владимир Путин, отбелязва Би Би Си.

„Ню Йорк таймс“, „Вашингтон пост“ и „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на анонимни източници от американската администрация, съобщиха, че руска военна разузнавателна част е предлагала на свързани с талибаните екстремисти за убийства на американски бойци в Афганистан.

Двадесет военни на САЩ са загинали в Афганистан през 2019 г., но според „Ню Йорк таймс“ не е ясно колко от смъртните случаи са под подозрение.

Русия отрече първоначалните съобщения, а талибаните заявиха, че не са сключвали сделки с разузнаването на Москва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна