Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто“, пише вестник „Дума“. Въпреки очакваното намаление КЕВР реши електроенергията за битовите потребители да поскъпне от 1 юли. Средното повишение за страната е около 3%. За ЧЕЗ поскъпването е с 2,72%, за ЕВН - 4,12%, а за Енерго-Про - с 1,05%, уточнява „Дума“.

„Правопис и проценти спъват седмокласниците на мини матурата“, съобщава „Монитор“. Вестникът обяснява, че около 33% от явилите се на изпита по български език и литература на тазгодишното външно оценяване след 7 клас са овладели книжовните норми в основното училище.

По математика под 15% от седмокласниците знаят да пазаруват разумно, тъй като по-малко от 8500 деца са успели да посочат по коя формула се пресмята цената на лаптоп след коледното намаление и увеличението ѝ след празниците, посочва „Монитор“.

„Хаос с данните за Covid-19. Какво не ни казват за тестовете за коронавируса“, пише във водещата си публикация „Труд“. Вестникът отбелязва, че „положителните проби включват и изследвания на вече установени случаи. Някои от тях са приети в болници и се тестват преди изписване (в този случай отрицателните проби трябва да са две), други проверяват достоверността на вече направен положителен PCR тест“, допълва  „Труд“

„Невиждан хаос с гръцките мерки към българи“, пише в заглавие на първата си страница „24 часа“. Всекидневникът посочва, че Атина не дава ясни указания ще допуска ли българи и откъде това лято в Гърция. Официално редуцирането на всички работещи гранични пунктове до един - Кулата, се обяснява с липсващи на другите места скенери за QR кодове, отбелязва изданието.

Вчера обаче влизащите, които са спазили обявените преди дни гръцки изисквания за попълването на формуляр, с който обявяват местонахождението си 48 часа предварително, бяха допускани и през Маказа, но не и през граничните пунктове Илинден и Златоград, уточнява „24 часа“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!