Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест на родители с деца, останали извън градините и яслите в София

| обновено на 02.07.20 в 20:36
Снимка: Евелина Стоянова, БНР

Подкрепа от президентската институция получиха родителите на децата, които не са приети в детски градини и ясли в София.

За трети пореден път, от началото на годината, майки и бащи излязоха с децата си на мирен протест с настояване да бъдат обезщетени, тъй като за децата им няма място в общинските детски заведения.

Малки деца за повече от три яслени групи бяха доведени от родителите си пред сградата на Президенството в знак на протест срещу липсата на места в детските градини.

Зам.-кметът по образование Тодор Чобанов обеща още места за неприетите деца. До края на годината в София врати ще отворят 9 нови сгради на детски градини.

Демонстрацията мина под наслов "На ясла и градина при Бойко Борисов".


Родителите на неприетите в детска градина или ясла деца искат компенсация. Приетите в градина деца получават приблизително около 500 лева субсидия всеки месец, казват те и призовават със същата сума или поне част от нея да бъдат подпомагани родителите на деца, записани в частни ясли.

10 875 са приетите деца в ясла и детска градина от септември. Недостиг има в яслените групи за близо 6000 деца и за 1500 в първа градинска група.

1 500 от незаетите от деца със специални образователни потребности и хронични заболявания места ще бъдат обявени за общ прием на 29 август.

Няма как да бъдат компенсирани родителите на неприетите деца с ваучери, посочва заместник-кметът за образованието доктор Тодор Чобанов.

"Общината не разполага с такива средства и няма как да ги предостави. Нашите средства се инвестират в изграждането на нови обекти".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!