Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционните промени в Русия бяха одобрени с близо 78%

| обновено на 02.07.20 в 18:42
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин благодари на гражданите, които гласуваха в полза на предложените от него конституционни промени. Една от тях гарантира правото на държавния глава да се кандидатира за още два шестгодишни мандата след 2024г.

От Централната избирателна комисия съобщиха, че почти 78% от участниците във вота са гласували „за“ промените в основния закон, а 22% - „против“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече гласуването „триумфален референдум за доверие към президента Путин“. Държавният глава от своя страна благодари на гражданите за подкрепата и доверието:

“Нужни са ни стабилност и време за укрепване на нашата страна, на всички нейни институции. Затова още веднъж благодаря на тези, които подкрепиха поправките. В същото време разбирам и тези наши граждани, които гласуваха против“.

Владимир Путин призна, че в Русия има много нерешени проблеми и че много хора продължават да живеят трудно. По думите му политическото ръководство на страната трябва да действа по-бързо, по-точно, по-организирано и по-ефективно.

“Резултатите от общонационалното гласуване показват, че мнозинството граждани на Русия вярват, че можем да работим по-добре. И така нареченото разширено правителство, от общините до президента, е длъжно да направи всичко, за да оправдае голямото доверие на хората“.

Гласуването продължи цяла седмица заради мерките срещу коронавируса и протече не според действащото изборно законодателство, а по специално създадени от Централната избирателна комисия правила. Така например легитимността на вота не беше обвързана с избирателната активност. Достатъчно беше над половината от участниците да подкрепят промените в основния закон.

Резултатите от гласуването позволяват на Владимир Путин да се кандидатира за два нови шестгодишни президентски мандата след 2024 г.

Тази възможност е предвидена в една от 206-те поправки в основния закон, които избирателите трябваше да подкрепят или отхвърлят накуп. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени