Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристи останаха без чадъри и шезлонги на "Златна рибка"

Договорът с новия концесионер е сключен на 1 юли, плажът му е предаден незабавно, увериха от Министерството на туризма

Близо 800 български и германски туристи, настанени в хотелите около плаж „Златна рибка“ край Созопол, останаха без чадъри и шезлонги, въпреки че услугата влиза в цената на пакета. Причината е, че избраният концесионер на тази част от бреговата ивица, все още не може да влезе във владение, заради законови процедури.

Сумата от 60 хиляди лева за шезлонги и чадъри, за целия летен сезон са заплатили още през ноември миналата година, на стария концесионер от единия от хотелите в района на „Златна рибка“. От министерството на туризма обаче прекратили договора с фирмата през февруари, разказа комплексния управител Иван Нестеров.

"И до днешна дата, не е публикувано все още, в сайта на министерството, за влязъл в сила концесионер. Търгът мина, спечели го фирмата, но хората още не могат да влязат във владение", каза Нестеров.

Молбата на хотелиерите е да получат разрешение за тяхна сметка да извадят и наредят шезлонги на плажа и да поддържат плажната ивица до избирането на концесионер, за да останат клиентите доволни. На което от министерството  отговарят, че ако го направят, ще бъдат глобени.

От хотелите предоставили на туристите портативни чадъри, за да могат да ги поставят на плажа и поизчистили ивицата ръчно, но недоволството сред гостите стигнало и до регионалната туристическа камара в Бургас, пояснява Евелина Пулева.

"Ние вече имаме четири жалби на нашия адрес от туристи", каза Пулева.

Договорът с новия концесионер на плаж „Златна рибка“ вече е подписан и той поема функциите си по стопанисване на ивицата.Това  съобщиха от Министерството на туризма. Решението на Министерския съвет за избор на концесионер е влязло в сила на 30 юни, след изтичането на задължителния по закон срок за обжалване. Договорът е сключен на 1 юли, независимо от определения едномесечен срок за това, и плажът е предаден незабавно на концесионера, за да може да го въведе в експлоатация, уточняват от ведомството. Ивицата ще бъде почистена и осигурено водно спасяване.

През 2020 г. с решение на Министерския съвет бе прекратен договорът за концесия с предишния стопанин на плажа. Основание за това са системно неспазване на задълженията по договора. При  извършени на място проверки през 2017, 2018 и 2019 г. са установени множество повтарящи се нарушения относно задължителните дейности на плажа - по-малко от изискуемите спасителни постове, неосигуряване през целия ден на задължителното здравно и медицинско обслужване, което е от особена важност през тази година. В протоколите на инспекциите през посочените по-горе години бе установено също по-малко от минималната изискуема площ за зоната за свободно разполагане на плажни принадлежности на морския плаж.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!