Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на документалния филм "Денят на жената " в Парк Военна академия

Лентата представя истории и образи на жени, преживели световните турбуленции от 1917-а до днес

Мартичка Божилова
Снимка: БГНЕС

Документалният филм „Денят на жената“ на Доля Гавански е първата прожекция от лятната програма на София филм фест. Филмът ще се излъчи утре - 3 юли в Парк Военната академия в столицата. 

Филмът е пълнометражен дебют в киното за Доля Гавански. Тя е сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър на "Денят на жената". Гавански ще присъства на премиерата на филма и ще отговаря на въпроси на зрителите. Началото на прожекцията е от 21 часа на откритата сцена.

"Денят на жената" е коопродукция на Велкобритания, Русия, Германия, България. Лентата представя изключителните истории на няколко руски жени, преживели световните турбуленции от революцията през 1917 година до наши дни. Във филма участват Дина Григориева, Светлана Алексиевич - носителка на Нобелова награда за литература, Олга Ускова, Наталия Касперски, Елена Кригина, Мария Рохлина, Мария Грибанова, Наталия Малаховская, Ирина Островска и много други забележителни дами.

Това са представителки на съветския феминизъм. Не само тук, в България, но и в целия социалистически блок сме изключително повлияни от този тип развитие на жената от социализма и прехода в новата реалност, каза в предаването „Хоризонт до обед“ кинопродуцентът Мартичка Божилова от „АГИТПРОП“, която е коопродуцент на документалиня филм от българска страна.

Според Мартичка Божилова тези прекрасни и болезнени истории ще бъдат страшно близки за българските зрители, особено от гледна точка на мястото на жената и тук, в България.

Във филма се отделя специално внимание на героя на социалистическия труд, самотна трактористка, за която разказва от първо лице нейната дъщеря. Друга героиня е знаменита съветска скулптурката Вера Мухина, автор на емблемата на "Мосфилм" и на други социалистически символи.

„Във филма не се опитваме да поставяме етикет, а по-скоро представяме историите на няколко поколения жени, има и много млади сред тях, и оставяме зрителя да си състави изводите сам. Преживяването е много емоциално“, подчерта Мартичка Божилова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна