Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев пак призова прокуратурата да публикува чата му с Бобоков

| обновено на 03.07.20 в 14:25
В НВУ "В.Левски", президентът Румен Радев връчи на тържествена церемония знамето на IX Етърски ученически гвардейски отряд при Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”.
Снимка: БТА

Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат с бизнесмена Пламен Бобоков. Това заяви във Велико Тръново президентът Румен Радев. 

По думите му, ако прокуратурата не представи пълното съдържание на комуникацията, ще е белег, че се режисира поредният медиен скандал около президентство, за да се отвлече вниманието от тежките проблеми в областта на управлението на държавата. 

„И упоритият отказ да се разследват сигналите за фрапантни злоупотреби, които вече отекват и в чуждите медии, и в европейските институции, показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта".

Държавният глава отказа да посочи какви са неговите отговори в комуникацията му с бизнесмена Пламен Бобоков, посочвайки, че на ход е прокуратурата. 

Президентът Радев заяви, че много пъти е съдействал на българския бизнес за пазари по света и това е ставало с бизнес делегации по време на негови държавни посещения.

При мен няма никакви злоупотреби, категорично мога да ви кажа. Не бих казал какво се съдържа в моите съобщения. Чакам прокуратурата да докаже, че не действа селективно и манипулативно, подчерта той

По повод изострените отношения с премиера Бойко Борисов, президентът Радев посочи, че дори и те да се подобрят, това няма да реши проблемите на обществото и няма да подкрепи българския бизнес:

„Нали не си представяте, че това, че ще се прегърнат президент и премиер, ще се решат проблемите на България.  Проблемите на България ще се решат по съвсем друг начин - прозрачност на решенията, отговорност, отчетност, унищожаване на корупцията, стимулиране на бизнеса, който осигурява високотехнологични производства, съвременен мениджмънт, бизнесът, който въпреки всички проблеми в законодателство, в администрация, успява да изнася, който внася данъци. Но аз няма да подкрепям бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила“.

Във Велико Търново президентът връчи знамето на Девети етърски ученически гвардейски отряд. Под патронажа на държавния глава е инициативата за създаването на ученическите гвардейски отряди.

Девети Етърски ученически гвардейски отряд е първият във Велико Търново. Името му идва от Осемнадесети пехотен етърски полк, формиран в Търново на 1 април 1889 година. Вчера 20 членове на отряда завършиха пилотен за страната курс по начална военна подготовка за ученици. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!