Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Дойнов: Бизнесът да подкрепя бъдещите си кадри още в обучението

Пламен Дойнов
Снимка: БГНЕС

„Нов Български университет трябва да продължи да бъде място, което се развива с изключителни темпове. С това, че в страхотна форма мина през кризата пролетта, да продължи да бъде универститет с ангажимент към своите студенти и преподаватели, но и да има и ангажимент към развитието на българската и европейската наука и образование.“ Това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ новият ректор на висшето училище проф. Пламен Дойнов.

Действително има дефицити на основното и средното образование, изтъкна Дойнов по повод националното външно оценяване след 7 клас и ниските резултати. Един от големите проблеми при университетите според него е първата или втората година да компенсират тези дефицити

Запитан защо България отсъства от световната карта на най-престижните университети, новият ректор на Нов Български университет предупреди, че трябва да внимаваме да не превръщаме висшето образование в такова, което произвежда добре квалифицирана работна ръка, която обаче страда от липса на знаниеПламен Дойнов призова да не се поддаваме на залитанието към крайно професионализиране на висшето образование. Според него този краен прагматизъм може да се прилага в профилираните висши училища, но не могат да си го позволят университетите, които имат сериозен ангажимент към науката и културата. 

Освен да изисква добре подготвени в дадена област кадри, бизнесът трябва и да намери начин да ги проследява, подкрепя и подпомага по време на обучението им чрез така нареченето дуално образование, смята Пламен Дойнов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени