Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко наваксване през юни на драматичния спад на бизнес активността в еврозоната

Разрушителното въздействие на коронавирусната пандемия върху икономиката на еврозоната отслабна рязко през юни, тъй като повечето предприятия отвориха след облекчаване на мерките, въведени за ограничаване на разпространението на Covid-19, показват окончателните резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, нарасна през юни до 48,5 пункта от 31,9 пункта през май и след като през април се срина до рекордно дъно от 13,6 пункта (най-ниското ниво на индекса от началото на проучването на IHS Markit, което започна през 1998 г.).

По този начин индексът доближава важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между свиване и експанзия на бизнес дейността в региона на единната валута.

Графика на общия PMI индекс и на БВП

Силен подем отчита активността в сектора на услугите, който сектор понесе и в най-голяма степен тежестта на строгите ограничителни мерки през пролетта, като съответният PMI в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, нарасна през юни до 48,3 пункта от 30,5 пункта през май и спрямо априлското рекордно дъно от едва 12,0 пункта.

"Подемът сигнализира за изключително бърз обрат в икономиката на еврозоната сред тежкото ѝ положение в разгара на пандемията Covid-19", коментира данните главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

"Подобряването на бизнес нагласите междувременно засилва надеждите, че растежът на БВП ще се възобнови през третото тримесечие", допълни той.

Съставният индекс на бъдещата икономическа активност се покачи обратно на положителна територия, достигайки през юни 56,9 пункта спрямо 46,8 пункта месец по-рано.

Крис Уилямсън обаче подчерта, че "докато увереността в бъдещето развитие на бизнеса се е подобрила, тя остава доста под нивата, наблюдавани в началото на годината, подсказвайки колко все още далеч са предприятия от тяхното нормално състояние".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!