Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Борисов: 20-30 метра след плажната ивица да не се застрояват

Снимка: БГНЕС

Пространството от 20-30 метра след плажната ивица да бъде изключено от застрояване - това предлага екологът Борислав Борисов, който е и администратор на Фейсбук групата „Да не допуснем село Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

По думите му е необходима промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в частта за зона А, за която много хора смятат, че попада под рестрикции за застрояване. В действителност от текстовете на закона става ясно, че там има само рестрикции откъм плътност и височина на застрояване, поясни Борисов.

Фейсбук групата съставя албум, наречен „Бетонофрения“, който публикува в социалната мрежа. Целта е да се съпоставят през сателитни снимки на места от българското Черноморие отпреди двайсет години с гледката днес.

„Много хора споделят и коментират снимките на това как е изглеждало българското Черноморие отпреди 20 години и в момента. И е много тъжно как чак сега се вижда реалното състояние на нашето Черноморие“, отбеляза Борислав Борисов в предаването „Хоризонт до обед“.

„Когато беше съборен комплексът „Златна перла“ покрай Варвара, се стигна дотам, че излязоха публикации, че е фалшифициран подпис на заместник-министър на околната среда и водите, за да се издаде разрешително за строеж, и тази територия попада в Природен парк Странджа. Дори се стигна дотам чрез иск до община Царево и инвеститора Природен парк Странджа да бъде заличен, което е абсолютно смущаващо“, дава пример Борисов. 

Българският турист, а и всеки чужд турист, е отблъснат от нашето Черноморие, защото в рекламния клип на Министерство на туризма за нашето море и страна, както и в рекламния клип на община Царево се виждат 90 на сто природа и дива плажове, а когато отидеш на място  действителността е друга, смята Борислав Борисов.

Още подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени