Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава карантината за пристигащи в Англия от България

Посланик Райков чака от британските власти да споделят критериите, на основата на които е изготвен списъкът и защо България не е в него.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство разпространи дългоочаквания пълен списък с държавите, за които от 10 юли отпада карантината за влизане в Англия. България не е в тази така наречена „зелена зона“, а българският посланик в Лондон Марин Райков смята, че отсъствието на България от този списък е аномалия.

В „зелената зона“ фигурират, както се очакваше, Испания, Италия, Франция и Германия, но също и балкански държави като Сърбия, Хърватия и Гърция, както и Турция. Общо 59 държави. От списъка на т.нар. "зелена зона" отсъстват и страни членки на ЕС като Румъния, Португалия и Швеция. 

Списъкът определено навежда на размисли за критериите.

Пред БНР посланик Марин Райков заяви, че е изключително озадачен от този списък и е отправил в писмена форма молба до британските власти да споделят критериите, на основата на които е изготвен списъкът от страни и защо България не е в него. Според него това е аномалия.

Сред страните, които са другия полюс - в „червената зона“, са Китай, Съединените щати, Швеция и Португалия.

Това решение на правителството на Обединеното кралство разчиства пътя на милиони британски туристи да предприемат летни почивки, без да се притесняват да бъдат поставени под карантина, когато се върнат.

Пристигащите от страни с по-висок риск обаче ще трябва да се подлагат на карантина за 14 дни, според досегашното правило, което разгневи авиокомпаниите и туристическите компании.

Британското правителство заяви, че очаква страните, включени в списъка без карантина, да отвърнат реципрочно, като облекчат собствените си ограничения.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън подчерта, че правителството няма да се колебае да възстанови отново ограниченията, ако случаите с Covid-19 започнат отново да нарастват.

"Още не сме вън от опасност", настоя Джонсън и добави, че коронавирусът все още присъства в Обединеното кралство. Все пак премиерът призова ограниченията да бъдат премахнати "възможно най-скоро".

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които определят собствените си здравни политики в рамките на Обединеното кралство, все още не са обявили планове за премахване на карантинните мерки за пристигащите от чужбина.

Списък с държави и територии, за които няма да важи 14-дневна карантина


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!