Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лични данни на магистратите, свързани с разследванията срещу Божков - при акцията в “Симеоново“

Искат постоянен арест за задържаните

| обновено на 04.07.20 в 19:46
Васил Божков
Снимка: архив БГНЕС

Снимки и лични данни на магистрати, разследващи намиращия се в Дубай Васил Божков, са намерени в домовете на приближените му Славчо Марков и Веселин Балтов.

Двамата са обвинени за участие в престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления и спецобвинението ще иска да бъдат задържани за постоянно под стража.

Архивът е намерен в адрес в столичния квартал "Симеоново".

Профилите включвали адреси и телефони, както и данни за членове на семействата на магистратите, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

"И подробна информация, забележете, за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица".

До акцията се стигна след като Васил Божков публикува в профила си във Фейсбук снимки на спецпрокурора Ангел Кънев пред централния офис на приходната агенция.

"В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг се посочва, че адресът на магистрата е установен чрез техническо средство".

При претърсванията в София и Сандански е намерена още информация за висш служител на МВР, както и на подписано копие от постановление от обвинител от Софийската районна прокуратура от преди две години за отказ да се образува дело.

За него се уточнява, че е свързано с разследване за злоупотреба с европейски средства, по което показания са давали няколко души, сред които и намиращата се в ареста Лиляна Деянова.

Документи, компютърни конфигурации, голяма сума пари с неизяснен произход и наркотици са другите находки от обиските вчера.

"До внасянето на обвинителния акт срещу Васил Божков и членовете на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства Прокуратура на РБългария преустановява всякакви коментари, твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми" - предупреди пред "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Сийка Милева.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!