Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Пардю: Тръмп би трябвало да се е простил с втори мандат

Джеймс Пардю
Снимка: БГНЕС

Ако се съди по социологическите данни и политическата история, Доналд Тръмп вече би трябвало да се е простил с втори президентски мандат. Защото рейтинг под 40 процента на националния празник 4-ти юли в изборна година го приравнява до Джими Картър и Джордж Буш-старши, които изкараха само по 4 години в Белия дом.

Коронавирус, спад на икономиката, самоизолация в международен план. Това са проблемите, които Тръмп не може да пребори или си създава сам. 

Деян Йотов разговаря за тях с бившия военен разузнавач, посредник за мир в разпаднала се Югославия, посланик в България - Джеймс Пардю:

Виждате ли в неуспелия опит на Доналд Тръмп да постигне скоростно решение на косовския въпрос желание предизборно да се похвали с поне някакъв външнополитически успех?

"Смятам, че да. Президентът Тръмп почти няма никакви външнополитически постижения за вече близо 4 години на поста. Той изолира Съединените щати от съюзниците ни, плановете му за ядрено разоръжаване на Северна Корея не стигнаха доникъде, все още сме в Афганистан и в Ирак... Мога да продължавам да изреждам.

Мисля, че искаше да постигне някакъв бърз и лесен дипломатически успех. Но, както с много други неща, хората му недооцениха ситуацията. Мислеха, че с Балканите е лесно. Но миналия уикенд - когато преговорите с президентите на Сърбия и на Косово пропаднаха - стана ясно, че проблемите на Балканите съвсем не са лесни за решаване".

Защо Съединените щати загърбиха толкова лесно единната американско-европейска визия за Балканите?

"Изолирането на Съединените щати от Европейския съюз по този конкретен проблем е само част от отчуждаването на Тръмп от традиционните ни съюзници. Това е една от трагедиите, които постига неспособната му администрация. Разбира се, че Америка и Европа не трябва да са отделни играчи в региона. Сътрудничехме си много добре при умиротворяването му от 1995-а до 2008 година, а и след това - при администрациите на Буш и на Обама.

Между другото и Русия беше част от процеса. Тя беше част от Контактната група за бивша Югославия. Но сега всеки - Русия, Европейският съюз, Съединените щати - действа сам. До голяма степен защото президентът Тръмп не иска да си сътрудничи с никого. Той мисли, че Съединените щати могат едностранно да правят какво си искат, а това е абсурд. Резултатът е блокаж на Балканите". 

Смятате ли, че решението на президента Хашим Тачи да не подава оставка е правилно от гледна точка на запазването на стабилността в Косово и в региона?

"Трудно ми е да преценя, защото не знам на какви факти се основават обвиненията срещу него. Много важно политическо решение е за президента Тачи да остане на поста си. Защото обвиненията идват 20 години след края на войната. Сигурен съм, че за него е много трудно да подаде оставка, но ако обвиненията бъдат потвърдени, тогава ще трябва да помисли дали да не се оттегли".

Нарочно ли беше подбран, според вас, моментът на огласяването на обвиненията срещу него?

"Не знам. Могат и да се развиват конспиративни теории около това. Със сигурност моментът беше интересен - непосредствено преди срещата в Белия дом. Предвид неразбирателствата между Вашингтон и европейските столици по цял куп въпроси, отговорът е - може би".

Ще оцелее ли мирът с талибаните след разкритията, че са приемали пари, за да нападат американски военни?

"Винаги съм смятал, че администрацията на Тръмп не преговаря с когото трябва. Би трябвало да се водят преговори с афганистанските власти за това как да изтеглят Съединените щати военните си сили от там. Все пак след толкова пролята кръв и похарчени средства от Америка и съюзниците, а и след толкова години, е време вече афганистанците да стъпят на собствените си крака. Не виждам някаква полза от преговори с талибаните".

Би ли имало разумно обяснение президентът на Съединените щати да не обръща внимание на разузнавателни данни, че трета страна плаща на някого да убива американци?

"Когато правителството на Съединените щати - президентът, Пентагонът, разузнаването - получат информация, че вражеска чуждестранна сила е обявила парична награда за смъртта на американски войници, трябва да осъзнаят, че това е голям проблем за националната сигурност. И по него трябва да се действа незабавно.

Разбира се, ако данните идват само от един източник, трябва да се работи за потвърждаването или отхвърлянето им. Но това е трябвало да бъде сведено до знанието на президента. А той е трябвало незабавно да повдигне въпроса пред Владимир Путин и да му каже, че при потвърждаване на информацията ще бъдат наложени неимоверно тежки санкции срещу Русия. Защото такова поведение е неприемливо. И пренебрежението на президента Тръмп е направо скандално".

Как оценявате реакцията на Тръмп след разкритията в "Ню Йорк таймс"?

"Ако наистина не е бил информиран - тогава екипът в Белия дом за националната сигурност е некомпетентен. А ако е бил информиран и не е направил нищо - тогава би било още по-шокиращо. Защото би означавало, че президентът не се интересува от националната сигурност и от живота на американските войници. Така че - каквото и да каже Тръмп в тази ситуация, е очевидно, че е администрацията му или е некадърна, или отново се проявява необяснимият му афинитет към Владимир Путин".

За Джон Болтън - и друг път сме го коментирали и знам, че нямате особено високо  мнение за него. Но не се ли промени поне малко то след издаването на книгата му?

"Джон Болтън е много консервативен човек, привърженик на военните решения на почти всички външнополитически проблеми. Това не мисля, че се е променило. Затова и отношението ми към политическата ориентация на Болтън остава непроменена. Не съм съгласен с него. Мисля, че трябва да сме доста по-гъвкави в това отношение.

Трябва в същото време да призная, че е много умен човек. Има дар слово. Завършен вашингтонски бюрократ е. Знае как във Вашингтон да се случи каквото той иска.

Затова съм изненадан, че е толкова прям в описанието на некомпетентността в Белия дом. Радвам се все пак, че го направи, защото американското общество трябва да знае какво се случва там. Мисля още, че той е практичен и осъзнава, че Тръмп няма да оцелее на ноемврийските избори. Затова се позиционира в лагера на някои републиканци, които мислят да поемат партията и да се опитат да я спасят след краха на Тръмп". 

Вързана ли му е в кърпа загубата заради провала с коронавируса, пострадалата икономика, а сега и тези неблагоприятни външнополитически новини?

"Твърде рано е да се каже. В политиката съм научил, че всичко може да се случи. А до изборите остават месеци. Иначе е важно да се отбележи, че популярността на Тръмп се срина - особено заради действията му по отношение на коронавируса. Той неистово иска да си възстанови рейтинга и затова публичните му изказвания стават все по-екстремистки и безотговорни.

Но продължава да губи. И то не само в национален мащаб, а и в ключови щати, в които трябва да спечели, ако иска да бъде преизбран - във Флорида, в Аризона, дори в Джорджия. Доверието към него е ужасно ниско за този етап от кампанията. Но все пак - не се знае. Кой можеше да си помисли през декември, че ще се окажем в това положение с този ужасен вирус".

Нека предположим, че Джо Байдън спечели изборите. Ще може ли той да съживи Америка така, че макар и вече не хегемон, да влияе значително върху международния ред?

"Наблюдавам внимателно Джо Байдън през годините. Той е много, много опитна фигура в американската политика и лидер в Демократическата партия. Има много голям опит на международната сцена. Затова смятам, че може. Със сигурност ще направи усилие да възстанови отношенията на Съединените щати със съюзниците".

С какви чувства посрещате националния ви празник - 4 юли, в условията на епидемия?

"Както много други американци, ще прекарам 4 юли у дома - в изолация. Защото смятам, че така е правилно на моята възраст. Тъжно ми е заради това. Празник е наистина, но съм обезсърчен от неспособността на лидерите ни да се справят с проблемите. Все пак обаче, като американец, съм оптимист и не губя надежда. Трябва да сложим компетентни хора на властовите позиции да го направят. Мисля, че това ще се случи". 

Цялото интервю на Деян Йотов с Джеймс Пардю в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!