Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Светофарът" на британската карантина

Туроператор: Карантинно законодателство е катастрофа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство оповести, облекчение на карантината на базата на двустранни споразумения чрез така наречените „въздушни коридори“, разпределени в зони на принципа на светофара - зелена, жълта и червена. Новината от "Даунинг стрийт" дойде едва снощи и от нея стана ясно, че България не е в „зелената зона“. Кои са облагодетелстваните страни, как реагира българският посланик в Лондон Марин Райков и какво смятат за цялата сага туроператорите. 

Решението за вдигането на карантината и респективно „въздушните коридори“, които трябва да влязат в сила от 10 юли, важи само за Англия, не и за останалите части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Те имат собствена политика по отношение на налаганите карантини. Ако пожелаят, те могат също да се включат в схемата за вдигане на карантината за пристигащите от 10 юли. 

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън бе видимо разгневена от действията на „Даунинг стрийт“ след оповестяването на списъка, като обвини британските министри, че по време на консултациите между Лондон и Единбург преди това списъкът е изглеждал другояче. Каквото и да означава това, България не е в „зелената“ зона. Това ще рече, че пристигащите в Англия пътници от България трябва да се самоизолират за 14 дни. 

В „зеления списък“ са Испания, Франция, Италия и Германия, което не е изненада. Но в него са и съседите на България - Сърбия, Турция и Гърция, както и Хърватия. Общо цели 59 държави. Някои от тях определено провокират повдигане на веждите. Посланик Марин Райков, той коментира специално за слушателите на БНР, че е изключително озадачен от списъка. Той е отправил в писмена форма молба към британските власти да споделят критериите, на основата на които е изготвен списъкът от страни и защо България не е сред страните, които са посочени като сигурни. Посланик Райков изтъкна аргумента, че миналата година 480 000 британци са посетели България, че българският черноморски бряг е смятан за зона свободна от Covid-19. Той не пожела да коментира отделни държави, но според него отсъствието на България от списъка е „аномалия“. Нека да не забравяме също, че в България пребивават около 10 000 британци.

Собственикът на туристическа агенция, г-н Хелсър Лемос, който не пожела да говори пред микрофона на БНР, каза, че знае със сигурност, че "Болкан холидейс" са прекратили да приемат всякакви заявки за юли и август. Следователно е под въпрос дали ще може бъде спасен изобщо туристическият сезон в глобален мащаб, дори и при наличието на „въздушни мостове“ и падане на карантини. 

Джордж Морган-Гренвил е директор на туроператора Red Savannah, един от онези, които реагираха остро още когато властите наложиха карантина за влизане на 8 юни:

"Това е бедствие. Цялото карантинно законодателство е катастрофа. Нямаше предварителна оценка за ефекта върху бизнеса и търговията. Не бяха проведени необходимите консултации. На практика този закон попречи на индустрията след четири месеца без продажби да се изправи отново на краката си".

Когато външният министър Прити Пател обяви карантината тя каза, че идеята е да се предотврати втора фатална вълна на кононавируса?

"Знам, че каза това. Правителството много обича да казва, че следва съвета на учените, но самите учени също обичат да казват, че следват правителството. Много пъти, много учени, които са част от екипа съветници на правителството и следят развитието на пандемията, казаха точно обратното - че ефектът от карантината ще бъде незначителен за здравето на хората и няма нужда да се налага".

Какви са сега възможностите пред клиентите? Могат ли да разчитат, че ще получат това, което искат?

"Точно тук бяха загубени огромни възможности за туристическата индустрия, защото с месеци никой не бе в състояние да заяви почивка и карантината породи много несигурност. Вече не можем да предложим това, което бе на пазара преди месец, особено когато става дума за самостоятелни вили, защото те сега са по-популярни от хотелите от гледна точка на избягването на по-близък контакт с непознати хора. Така че има огромно търсене, но много по-малък капацитет".

Означава ли това по-високи цени за летуващите?

"Не мисля, че това означава по-високи цени, а просто голямо разочарование за хората, които искат да си ангажират почивка. Сега те могат да пътуват със сключена допълнителна здравна застраховка, но им е трудно да намерят точно мястото, където биха желали да отседнат".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!